Petak 15.01.2016.
00:10
D. Lj. J. - Vesti

Maskama ismejavali političare

Reuters
Maskenbal u Vevčanima

Igre pod maskama trajale su dva dana, a u arhaičnom ambijentu, na velikoj sceni malih seoskih ulica i trgova, uz ritualne igre i paganske običaje, centralni događaj odigrao se u utorak kada su maskirani Vevčanci iz gornje i donje mahale, tradicionalno predvođeni zetom, nevestom, đavolom i glupim Avgustom, duhovito, sarkastično i ironično žigosali događaje i ismejavali političare i njihovo ponašanje kojim su obeležili prošlu godinu.

Reuters
Jedna od boljih maski

Među najupečatljivijom maskama su bile one koje su predstavljale "militantnu terorističku organizaciju Vevčana - ISIS", specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, profesorku Tanje Karakamiševu, koja se "proslavila" tvrdnjom da se mladi iz Makedonije iseljavaju zbog neuzvraćene ljubavi...

Dva dana je celo selo bilo veliki teatar na otvorenom, pa su se tu mogle videti strane i domaće obaveštajne službe koje prisluškivaju, falsifikovanje ličnih karata i pasoša.

U Vevčanima se za Vasilicu ništa ne dešava po scenariju i protokolu.

- Celo selo, njegove kuće i sokaci su scena, a ljudi, starosedeoci i došljaci su ili glumci ili publika, ili i jedno i drugo - objašnjava Mišo Kitanovski, publicista i hroničar sela.

2024 © - Vesti online