Petak 15.01.2016.
07:45
N. S. Preradović - Vesti

Novi zakon u Srbiji: Rad u inostranstvu pod kontrolom države

A. Čukić
Izgubljeni životi: Porodica Arsić, čiji su članovi poginuli u Sibiru

On je apelovao na radnike i poslodavce da veruju državi i da prijavljuju radnike pre odlaska.
Zakonom je ukinuto nepotrebno administriranje, uveden je jedan obrazac koji poslodavac popunjava.

- Nema više potpisivanja ugovora ili aneksa ugovora u avionu, autobusu, kad se pređe granica. Svi podaci će morati da budu poznati, i na osnovu njih će se radnik odlučivati da li nešto hoće ili neće - rekao je Vulin.

Katarina Ivanović iz Astre, organizacije koja se bavi borbom protiv svih oblika eksploatacije, nada se da će ovaj zakon doprineti zaštiti naših radnika širom sveta koji su neretko u potrazi za hlebom ostajali bez obećanih zarada, pasoša, a nažalost i bez života.

Rintali džabe, pa deportovani

U Sočiju je pre dve godine uhapšeno 37 Srba bez papira, a tom prilikom su im oduzeti i pasoši. Mešetari su ih prevarili da dođu na ruska gradilišta u statusu turista i da rade. Od zarade nisu videli ni paru, a onda su deportovani.

U najtežoj situaciji su građevinari, a samo u Rusiji ih, prema proceni, u teškim uslovima radi oko 60.000.

Radna eksploatacija srpskih radnika zabeležena je i u Azerbejdžanu, Čečeniji, Belorusiji, Urugvaju, Sočiju. Bilo je zloupotreba i na poljoprivrednim imanjima u Zapadnoj Evropi. Gotovo po pravilu radnici iz Srbije su odlazili u inostranstvo samo sa turističkim vizama uz obećanje posrednika da ih u belom svetu čekaju radne dozvole i ugovori o radu.

Unapred dogovorena cena rada međutim, nikad nije ispoštovana, radnici su živeli i radili u nehumanim uslovima, a često su imali samo jedan obrok dnevno. Oduzimani su im pasoši, spavali su montažnim objektima, njih deset na dušecima i daskama. Ostaje da se vidi da li će ovaj zakon zaživeti i poboljšati koliko toliko položaj radnika koji odlaze u beli svet.

2024 © - Vesti online