Petak 15.01.2016.
05:00
Đ. Barović - Vesti

Vjerica Radeta o zahtevu za izručenje: Kakav Hag, čekam goste!

A. Čukić
Pitajte Tomu i Vučića: Vjerica Radeta

U odluci koju je potpisao sudija Karmel Ađus, koji je ujedno i predsednik Tribunala, Beograd mora da se pismeno izjasni o "naporima u vezi sa sprovođenjem naloga za hapšenje" Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića.

Ađus je ocenio da su "nemeritorna" objašnjenja koja je Vlada Srbije dala za činjenicu da ih do sada, iako je to iz Haga zvanično zatraženo, nije uhapsila.

Taj nalog Tribunal je izdao 13. januara prošle godine, a Beograd ga do danas nije ispunio.
"Prvooptužena" Vjerica Radeta je poručila da je novi nalozi iz Holandije ne zanimaju.

- Kakav crni Hag, čekam goste, slava mi je. Ako imate nekih nedoumica pitajte Tomu i Vučića, a ja sam davno prestala da tražim logiku u potezima ovog suda - kazala je za "Vesti" Radeta koja slavi Svetog Vasilija Velikog.

Ometali pravdu?!

Radeta, Jojić i Ostojić optuženi su za nepoštovanje suda zbog navodnog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv Šešelja. Optužnica je podignuta 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd optužene nije uhapsio.

Lider radikala Vojislav Šešelj mnogo je određeniji.

- Vlada Srbije se izjasnila sa nekim argumentima, ali jedno je šta su pričali za javnost, a drugo šta su napisali u odgovoru Hagu. Verovatno su se pravdali da bi takva hapšenja izazvala probleme u zemlji. E sad, Hag traži o tome izveštaje jednom mesečno. Možda će napisati da su pripremili klopku od gvožđa da bi počeli sa lovom, ili da će moći da ispune zahtev tek posle izbora. U svakom slučaju, režim je na velikim mukama, a uveren sam da Vučić ne bi smeo ni da pomisli da ovo troje hapsi i isporučuje tokom predizborne kampanje jer je svestan koliko bi to bilo kontraproduktivno - kazao je Šešelj.

"Vesti" su bez uspeha pokušale da dobiju odgovor i od predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom. Umesto Rasima Ljajića javila se njegova sekretarica, saslušala pitanje i - prekinula vezu.

U Ministarstvu pravde, pod čijim okriljem je i nekadašnja Kancelarija, a sada Grupa za saradnju sa Hagom, "Vesti" su dobile odgovor da ovo Ministarstvo još nije dobilo takav zahtev Tribunala.

2024 © - Vesti online