Petak 15.01.2016.
01:30
Vestionline, Alo rs

Recepti protiv kašlja: Evo šta sigurno pomaže

pixabay.com
Kuvajte čaj i sirupe u kućnoj radinosti - bolje je

1. Biljke na frontu

Veliki neprijatelji kašlja su biljne mešavine koje sadrže bokvicu, majčinu dušicu, lipu, sladić, slez... Od ovih biljaka se, u kombinaciji sa medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi.

Sirup od bokvice je dobar za suvi kašalj, a ekstrakt bršljana razređuje i pospešuje izbacivanje šlajma. U kućnoj radinosti možete da pripremite efikasan preparat protiv kašlja ako naseckate crni luk, prelijete ga medom i na kašičicu pijete dobijenu tečnost.

2. Sirup od lovora

Ovaj sirup je veoma ukusan. Lovor mu daje poseban ukus i ton slatkoće i gorčine, limun mu dodaje svoju posebnost kiselosti, a šećer ove sastojke s vodom prenosi kroz telo.

Potrebno je: 6 listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 kašika šećera (najbolje je koristiti smeđi), limun.

Postupak: Prokuvajte u posudi vodu. Dodajte lovor i kuvajte poklopljeno od šest do 10 minuta. Izvadite listove lovora, sipajte u posudu u kojoj ćete pripremati sirup, pa umešajte šećer i iscedite ceo limun. Dobro promešajte i sačekajte da se sav šećer istopi. Uzimajte po kašičicu nekoliko puta dnevno. Prvog dana možete uzimati po kašičicu uvek kada se jave intenzivni napadi kašlja. Sirup možete čuvati u frižideru nekoliko dana. Veoma je delotvoran u suzbijanju suvog kašlja.

3. Oblozi su melem

Kod suvog, nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju mašću (guščijom, svinjskom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor sa toplom vodom ili električno jastuče.

4. Sirup od pomorandže

Pomorandžin sirup takođe je veoma efikasan kod upornog i suvog kašlja. Prvo se kora jedne pomorandže dobro opere vodom i sodom bikarbonom, zatim se voćka sitno isecka sa korom i pospe šećerom (po ukusu), a zatim prelije decilitrom vode i kuva na pari oko 30 minuta. Kada naiđe napad suvog kašlja, uzmite jednu kašiku ovog sirupa.

2024 © - Vesti online