Četvrtak 14.01.2016.
16:08
danas.rs

Dalijevu izložbu u Beogradu već videlo skoro pola miliona ljudi

wikipedia.org
Čuveni umetnik bio je veoma ekscentričan

Na izložbi posetioci mogu da vide više od 240 Dalijevih najpoznatijih grafičkih listova, među kojima su i dela iz njegovih najobimnijih opusa, "Božanstvena komedija" i "Biblija Sakra", zatim "Dalijevi konji", kao i "Omaž Leonardu da Vinčiju".

Ovi radovi, ne samo zbog tehnike, zauzimaju posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu. Naime, još u adolescenciji Dali je počeo da se interesuje za grafiku i ilustracije, međutim, iz tog perioda sačuvano je malo dela. U njegovom obimnom opusu a to je, čak više od 15.000 dela, grafika je oblast koja ga je približila širem krugu publike.

Za Dalija je grafika bila odlična prilika za ilustrovanje literarnih radova, koji su mu bili dragi, ili je želeo likovno da ih komentariše i da ih na svoj način nadogradi. Među njima su najpoznatiji: "Alisa u zemlji čuda", "Don Kihot", "Dekameron", "Tristan i Izolda", "Faust".

U prostoru gde su izložene skulpture nalazi se ciklus radova koji predstavljaju omaž Leonardu Da Vinčiju. Ovde se Dali bavio interpretacijom Leonardovih izuma kao što su šivaća mašina ili avion. Na japanskom papiru je kreirao sopstveno, komično tumačenje protagoniste iz klasika "Gargantua i Pantagruel" i to su neobične grafike jer su rađene jednom bojom.

2024 © - Vesti online