Petak 21.05.2010.
09:24
Tanjug

Kazna za špijune eksploziv oko struka, pa u vazduh

Petorica maskiranih ekstremista izvela su ljude sa lisicama na rukama pred okupljene građane i optužili ih da Amerikancima prenose informacije o lokacijama meta koje CIA potom gađa iz bespilotnih letelica.

"Obmotali su ih eksplozivom i digli u vazduh," rekao je jedan pakistanski obaveštajac u telefonskoj izjavi Rojtersu.

Ubistvo se dogodilo u četvrtak u Severnom Vaziristanu, blizu granice sa Avganistanom, u području koje je uporište Al Kaide i talibana. SAD su u poslednjem periodu intenzivirale raketne napade sa bespilotnih letelica na tu oblast pojačavaši strahove ekstremista od špijuna.

Ekstremisti su ubili stotine ljudi optužujući ih da su špijuni SAD ili pakistanske vlade. Uobičajeno je da se osumnjičeni streljaju ili im se odrubljuje glava, a ovo je prvi put da su optužene digli u vazduh eksplozivom, priča lokalno stanovništvo.

Severnozapadni deo Pakistana naseljen paštunskim plemenima nikada nije bio pod kontrolom bilo koje vlade i decenijama je služio kao uporište islamskim ekstremistima. Mnogi talibani i pripadnici Al Kaide su se sklonili u to područje kada su snage predvođene SAD srušile talibanski režim u Avganistanu, posle terorističkih napada na SAD 11. septembra.

2024 © - Vesti online