Petak 21.05.2010.
02:34
Tanjug

Krah američkih špijuna - traju svađe, padaju ostavke

Bilo mu dosta svađi i neuspeha: Direktor Nacionalne obaveštajne službe SAD Denis Bler
 

Penzionisani admiral Bler je u poruci podređenima naveo da će njegov poslednji dan na poslu biti 28. maj. Američki mediji su, pozivajući se na vladine zvaničnike, preneli da je već obavljen razgovor sa nekoliko kandidata za Blerovo upražnjeno mesto.

Nacionalna obaveštajna služba formirana je kao odgovor na neuspeh da se spreče teroristički napadi na SAD od 11. septembra 2001. godine i nadgleda rad 16 američkih obaveštajnih agencija.

Blerov mandat obeležen je prepirkama sa direktorom CIA Leonom Panetom i kontroverznim javnim komentarima nakon neuspele terorističke akcije za Božić, kada je nigerijski državljanin Umar Faruk Abdulmutalab pokušao da aktivira plastični eksploziv na letu iz Amsterdama za Detroit.

Bler i Paneta su se prepirali oko Blerovih napora da "ima svoje ljude" u američkim ambasadama, umesto da se oslanja na agente CIA, što je dosadašnja praksa.

Senatski odbor za obaveštajne poslove je, pre dva dana, kritikovao Blerovu, ali i druge obaveštajne službe zbog neuspeha koji je omogućio da Abdulmutalab, iako se znalo za njegove veze sa Al Kaidom, dobije američku vizu i ukrca se na avion za Detroit.

2024 © - Vesti online