Četvrtak 14.01.2016.
04:00
Đ. Barović - Vesti

Izbavljen iz pakla Libije

Reuters
Otet u Libiji (Foto: Ilustracija)

Prema dostupnim informacijama, ali i izjavi premijera Srbije, Aleksandra Vučića, Srđan Babić je odmah po oslobađanju iz zatvora u Tripoliju, odleteo za La Valetu, Maltu, a tokom jučerašnjeg dana je bilo planirano i da stigne u Srbiju.

"Upravo sam završio telefonski razgovor sa premijerom Malte Džozefom Muskatom i on me je obavestio da je naš državljanin Srđan Babić, koji je radio za austrijsku kompaniju u Libiji i kojeg su delovi libijskih paravojnih formacija optuživali za određene stvari, konačno na slobodi", rekao je Vučić u utorak po podne i izrazio zahvalnost premijeru Malte, njihovoj službi bezbednosti, ali i pripadnicima srpske službe bezbednosti na dobrom poslu. Vučić je takođe zahvalio i "engleskim i američkim prijateljima".

I službenici ambasade na slobodi?

Premijer Vučić poručio je da bi ovih dana mogla biti rešena i sudbina otetih službenika srpske ambasade u Tripoliju. Vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić su, pod dosta čudnim okolnostima oteti početkom novembra prošle godine.
U akciji njihovog spasavanja bile uključene i srpske bezbednosne službe, a jedna od poslednjih informacija je bila da su pali u ruke pripadnika Islamske države.
- Imaćete jednu dobru informaciju koliko sutra - rekao je Vučić novinarima u utorak.

Vesna Babić kaže da je vest o oslobađanju supruga saznala iz medija, a da su joj se kasnije obratile i nadležne službe obavestivši je da će on uskoro stići u Srbiju.

- Ne znam ni kada je taj let, ni da li je u pitanju komercijalni ili avion naše Vlade. Rečeno mi je da ga ne čekam na aerodromu i da će ga predstavnici Srbije dopratiti do našeg stana čim prođe odgovarajuće zdravstvene i druge kontrole - kaže Vesna Babić koja je prošla pravu agoniju u pokušaju da svog supruga spase iz zatvora u Tripoliju.

U više navrata se obraćala svim nadležnim institucijama u Srbiji, uključujući i premijeru Vučiću, ali o tome sada ne želi da priča.

- Najvažnije je da je Srđan izbavljen iz pakla zatvora i samice u kojoj je proveo skoro godinu dana. Rečima ne mogu da opišem iskrenu, nemerljivu zahvalnost, prevashodno francuskoj kompaniji Argus u kojoj je moj suprug bio zaposlen i zahvaljujući kojoj je i oslobođen. Ništa manju zahvalnost na svakodnevnoj podršci i razumevanju dugujem i ambasadoru Mađarske Martinu Belu - kaže Vesna Babić.

Srđan Babić je dugogodišnji pripadnik srpskih službi bezbednosti, a bio je i zamenik šefa obezbeđenja Zorana Đinđića koji se na snimku, neposredno posle atentata, vidi kako iz automobila pokušava da zaustavi saobraćaj.

2024 © - Vesti online