Sreda 13.01.2016.
19:30
J. L. Petković - Vesti

Okrugli sto "Vesti": Može li nam biti bolje u 2016. godini?

A. Čukić
Okrugli sto "Vesti"

* Kakvi su temelji premijerovog optimizma; može li, ko i koliko dugo od toga da živi?

* Da li će Srbija i ove godine uspeti da balansira između Moskve, Brisela i Vašingtona, između (neprihvatljivih?) zahteva Prištine i (prihvatljivih?) zahteva Banjaluke?  

* Ima li ekonomskog oporavka u zemlji iz koje masovno odlaze mladi ljudi u potrazi za poslom a u njoj ostaju njihovi roditelji koji nisu sigurni da će ostvariti penzije?

* Kako verovati u bolju budućnost iz perspektive korumpirane i kriminalne sadašnjosti, uništenog pravosuđa, bolesnog zdravstva, obesmišljenog školstva...?   

* Možemo li sami i šta da uradimo?

Učesnici: Momčilo Trajković, Dušan Janjić, Marko Vidojković
Autor: Jelena L. Petković

Očekujemo da se naši sagovornci izjasne o ovim i brojnim drugim dilemama koje prate srpsku svakodnevicu. Njihova mišljenja, stavove, sugestije, predloge objavićemo u vikend izdanju "Vesti" od 16. januara, kao i na portalu "Vesti-online"

Tema narednog okruglog stola je - Kada će dijaspora dobiti svoje predstavnike u Skupštini Srbije?

A. Čukić


Momčilo Trajković 
Momčilo Trajković, rođen je 05.11.1950. godine u Čaglavici. Završio je Pravni fakultet u Prištini. Predsednik je Srpskog pokreta otpora od osnivanja 1997. godine, i jedan od osnivača Srpskog nacionalnog foruma. Bio je generalni direktor Agro kompanije Ratar u Lapljem Selu, član predsedništva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (1990-1992) i potpredsednik šahovskog saveza Srbije od 2005. godine. U više od četvrt decenije političke karijere, između ostalog obavljao je funkcije stručnog saradnika i savetnika pokrajinskog sekretara za rad autonomne pokrajine Kosova i Metohije (1978-1986), sekretara gradskog komiteta SK Prištine (1988 - 1990) i član Centralnog komiteta SK Srbije (1989 - 1990). Bio je potpredsednik Vlade Srbije (1990-1991), narodni poslanik u Skupštini Srbije u dva mandata (1991-1993) i (2001-2003). Bio je jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića (1987. do 1990.) i jedan od osnivača Socijalističe partije Srbije. Ušao je u sukob sa Miloševićem 1992. godine zbog njegove politike prema Kosovu, i tada se definitivno razišao sa njim. Trajković je bio i predsednik odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije u dva mandata. 
Jedan je od osnivača i člana predsedništva Demokratske opozicije Srbije - DOS. Bio je predsednik Saveznog Komiteta za Kosovo i Metohiju (2001.), a zajedno sa vladikom Artemijem tvorac je demokratske alternative Miloševićevoj politici na Kosovu i u Srbiji. Napisao je nekoliko publikacija vezano za Kosovo, a poslednja od njih je "Kosovo (ne)moguća misija", koja se bavi suštinskim problemima, i koju i danas citira, kao dokaz da su problemi na Kosovu ostali isti.

A. Čukić


Dušan Janjić 
Dušan Janjić, rođen je 28 marta 1950, u Vranju, Srbija. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1973), magistirao (1997) i doktorirao (1987), na istom fakultetu, na temu teorijskog određenja pojma na temu "Odnosi između nacije i države i definicija nacije". Specijalizovan je za sociologiju i istraživanja teorije nacionalizma, etničkih odnosa i zaštite manjina. Autor je preko 100 objavljenih publikacija (knjiga, članaka itd.) u zemlji i inostranstvu. Osnivač je Foruma za etničke odnose. Član brojnih strukovnih udruženja, a među ovima su Savez sociologa Srbije, Udruženja za političke nauke Srbije, Međunarodno udruženje za manjine i regionalne studije, Međunarodno društvo za studije Evropskih ideja (ISSEI), Međunarodna mreža Evrope i Balkana, Bolonja, Italija, Udruženje Nordičkih međunarodnih studija (NISA), Međunarodno udruženje za menadzment konflikta (IACM), Mreža etničkih studija (ESN). Osnivač i prvi koordinator Foruma za etničke odnose, osnivač i prvi generalni sektretar Evropskog pokreta u Srbiji, član Saveta etničkog Akorda - Projekat za etničke odnose (Princeton, USA), Helsinške društvene skupštine. Naučni savetnik u Institutu društvenih nauka od 1990. godine. Član SK Srbije (1968 - 1988), osnivač i potpresednik Socijaldemokratije (1997 - 1999), urednik brojnih stručnih časopisa i izdanja.

A. Čukić


Marko Vidojković 
Marko Vidojković rođen 1. oktobra 1975. u Beogradu je srpski pisac, novinar, urednik, muzičar,  kritičar društva i video bloger. Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Počeo je sa pisanjem 1998. godine, i mnoge njegove kratke priče bile su objavljene u časopisima Duga, Treći trg, Ekspres i Blic njuz, kao i u zbirkama priča "Projekat Bukovski" i "Podgoričke priče". Svoj prvi roman izdao je 2001. godine "Ples sitnih demona" u kome opisuje odrastanje šesnaestogodišnjeg pankera. Objavio je i romane  "Đavo je moj drug", "Pikavci na plaži", "Kandže", "Sve crvenkape su iste", "Hoću da mi se nešto lepo desi odmah", "Kandže 2: Diler i smrt" i "Urednik", kao i zbirke priča "Bog ti pomogo" i "Pirče s dijagnozom". Za roman "Sve crvenkape su iste" dobio je Vitalovu nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2006, a "Kandže" su osvojile nagrade "Kočićevo pero" i "Zlatni bestseler". Romani "Kandže" i "Sve crvenkape su iste" prodati su svaki u po više od 20.000 primeraka. Prevođen je na nemački, engleski, bugarski, slovenački, makedonski i poljski, a objavljivan je i u Hrvatskoj. S Miljenokm Jergovićem je 2010. bio protagonista dugometražnog dokumentarnog filma "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest", a iste godine je njegov prvi roman "Ples sitnih demona" bio adaptiran u pozorišnu predstavu, koja je s velikim uspehom igrana u beogradskom Dadovu. Vidojković je ovu knjigu podelio čitaocima kao besplatan pdf na svojoj zvanićnoj fejsbuk stranici. Bio je urednik u magazinima Maxim i Playboy. Osim pisanjem danas bavi i novinarskim poslom. Autor je emisije "390 stepeni" koja se emituje na Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banja Luke. 
 

2024 © - Vesti online