Sreda 13.01.2016.
09:21
Tanjug

Teheran: SAD, izvinite nam se!

wikipedia.org
Tvrde da su američki mornari povredili iranske teritorijalne vode (Foto: Ilustracija)

- Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif je u kontaktu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem - rekao je pomorski komandant Revolucionarne garde Ali Fadavi državnoj televiziji.

Kako je istakao, Zarif je zauzeo čvrst stav pošto su mornari povredili iranske teritorijalne vode i zatražio od SAD izvinjenje, preneo je Rojters.

Iranske vlasti su zadržale deset pripadnika američke mornarice i njihova dva mala broda koja su skrenula u iranske vode zbog mehaničkih problema, navodi AP. Američki zvaničnici su saopštili da im je Teheran izneo uveravanja da će posada i brodovi biti brzo i bezbedno vraćeni u SAD. Mornari su proveli noć u iranskoj bazi na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, a očekuje se da će jutros biti prebačeni na američki brod u tom regionu.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da su se brodovi kretali između Kuvajta i Bahreina kada su SAD izgubile kontakt sa njima. Do ovog incidenta je došlo u trenutku kada su pojačane tenzije između Vašingtona i Teherana, a samo nekoliko sati pre nego što je američki predsednik Barak Obama održao govor o stanju nacije pred Kongresom i javnošću.

Da li su naučili lekciju?

Načelnik generalštaba iranske vojske Hasan Firouzabadi izjavio je da bi zadržavanje dva američka patrolna broda i 10 mornara trebalo da bude lekcija članovima američkog Kongresa koji pokušavaju da uvedu Iranu nove sankcije.

- Incident u Persijskom zalivu, koji najverovatnije neće biti poslednja greška američkih snaga u tom regionu, trebalo bi da bude lekcija onima koji su skloni izazivanju problema u američkom Kongresu - rekao je Firouzabadi, javila je novinska agencija Tansim, preneo je Rojters.

2024 © - Vesti online