Utorak 12.01.2016.
21:00
Tanjug

Sirijac odgovoran za napad u Istanbulu, stradalo najviše Nemaca

Reuters
Jake policijske snage i Istanbulu posle terorističkog napada

Davutoglu je rekao Merkelovoj da će detalji tekuće istrage u vezi sa tim samoubilačkim napadom, za koji se sumnjiči sirijski bombaš, biti podeljene sa nemačkim zvaničnicima, preneo je Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je sirijski bombaš-samoubica odgovoran za  eksploziju u istorijskoj turističkoj četvrti u Istanbulu u kojoj je ubijeno deset osoba, među kojima, kako je naveo, ima i Turaka i stranaca. Istovremeno, potpredsednik turske vlade Numan Kurtulmus izjavio je da je napadač identifikovan na osnovu analize raznetih delova tela, te da je reč o 28-godišnjem Sirijcu.

On je, na konferenciji za novinare u Ankari, rekao i da većinu žrtava čine strani državljani i da su dve osobe, od 15 koliko ih je ranjeno, u teškom stanju, preneo je Rojters.

Dva visoka turska bezbednosna zvaničnika rekla su u međuvremenu britanskoj agenciji da postoji velika verovatnoća da su ekstremisti Islamske države (ID) odgovorni za eksploziju u turistički atraktivnoj četvrti u centru Istanbula.

Turske bezbednosne vlasti veruju da iza eksplozije stoji bombaš-samoubica povezan sa Islamskom državom, imajući u vidu da su se na meti napada našli turisti i civili u turističkoj oblasti, preneo je "Hurijet".

Stardalo osam Nemaca

Ministar spoljnih poslova Nemačke, Frank Valter Štajnmajer, potvrdio je da je u napadu stradalo osam nemačkih državljana, dok je devetoro povređeno. On je pozvao Nemce koji borave u Turskoj da budu pažljivi i da se pridržavaju uputstva Ministarstva spoljnih poslova.

2024 © - Vesti online