Sreda 13.01.2016.
06:00
B. Božin - Vesti

Zehofer tuži Merkelovu u Karlsrueu?

Reuters
Obračun: Merkelova i Zehofer

Najvažnija rečenica glasi: "Savezna država je obavezna da preduzima efikasne kontrole granica ukoliko je zajednički evropski sistem obezbeđenja granica i doseljavanja privremeno ili trajno narušen." Na osnovu toga bi bavarski šef demohrišćana Horst Zehofer mogao da tuži saveznu vladu i kancelarku Angelu Merkel, sa dobrim izgledima pred sudom u Karlsrueu, navodi pomenuti list.

Pokrajinska vlada je u utorak u Minhenu razmatrala ovu ekspertizu, koju će ponovo proveriti i onda odlučiti da li će podneti tužbu. Ostale teme prvog zasedanja u novoj godini su zahtevi da se kao posledica masovnih napada u Kelnu proširi lista sigurnih zemalja porekla na Maroko i Alžir.

Antievro partija u usponu

Biračko raspoloženje građana se, takođe, znatno promenilo, pa je od događaja u novogodišnjoj noći najviše profitirala antievro-partija AfD, dostižući rekordnih 11,5 procenata. Socijaldemokrati (SPD) su pali na istorijski minimum podrške sa 21,5 odsto, a i demohrišćanske partije (CDU i CSU) su takođe na gubitku sa 35 procenata onih koji bi za njih glasali.

Bavarski političari u navedenoj ekspertizi nalaze potvrdu svojih zahteva za utvrđivanje gornje granice za prijem azilanata.

- Ona jasno pokazuje da pravo na azil ne može da se neograničeno sprovodi, nego da se ono sasvim konkretno vezuje sa funkcionalnošću kapaciteta države, pa je gornja granica za azilante - apsolutni imperativ - izjavio je Štefan Mejer, portparol frakcije CSU u Bundestagu.

2024 © - Vesti online