Utorak 12.01.2016.
09:02
Tanjug, Vestionline

Da li bi Putin "sakrio" Asada?

Reuters
Ako zatreba, odobriće azil Bašaru al Asadu 

Ruski predsednik smatra da sirijske vlasti treba da počnu da rade na novom ustavu, što je prvi korak ka pronalaženju političkog rešenja za građanski rat.

Putin, koji je vazdušnim napadima podržao sirijskog predsednika Bašara al Asada, u intervjuu za nemački listi "Bild" rekao je da će kriza u odnosima između regionalnih rivala Saudijske Arabije i Irana zakomplikovati potragu za mirom u Siriji.

- Mislim da je neophodno da se prave pomaci u pravcu ustavne reforme u Siriji. Naravno, to je komplikovan proces. Posle toga, na osnovu novog ustava, Sirija bi trebalo da održi prevremene predsedničke i parlamentarne izbore - rekao je ruski predsednik.

Putin je na pitanje o mogućnosti da Asad dobije azil u Rusiji, rekao:

- Mislim da je prerano da se govori o tome - prenela je agencija Tas.

Putin je dodao i da bi bilo mnogo lakše odobriti azil Asadu nego bivšem američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu.

- Njemu smo odobrili azil, što je bilo daleko teže nego što bi bilo u slučaju Asada. Sirijskom narodu bi trebalo dati priliku da iznesu svoje mišljenje. Uveravam vas, ako se taj proces izvrši demokratski, Asad verovatno uopšte neće morati da napusti zemlju. A nije važno da li će ostati predsednik ili ne - rekao je ruski predsednik.

Snouden, koji je 2013. medijima dostavio poverljive dokumente o globalnom nadzoru građana, optužen je u SAD za špijunažu i krađu državne imovine. On je zatražio azil u više od 20 zemalja, a samo Rusija mu je 2013. odobrila privremeni azil.

2024 © - Vesti online