Ponedeljak 11.01.2016.
20:22
Srna

"Ne ruše oni Srpsku zbog Dodika, već Dodika ruše zbog Srpske"

Srna
Prepuna sala u Domu sindikata: Skup

Na skupu, koji je održan u završnici istoimene kampanje koju je proteklih dana u Srbiji proveo Srpski sabor "Zavetnici", naglašeno je da su mnoge srpske porodice ostale bez potomstva, a brojna srpska ognjišta zauvek su ugašena da bi bila stvorena Republika Srpska.

Predsednik "Zavetnika" Stefan Stamenkovski poručio je, obraćajući se prisutnim u prepunoj sali beogradskog Doma sindikata, da je Republika Srpska najveća pobeda srpskog naroda u novijoj istoriji i da je zajednička obaveza da ona bude sačuvana.

Ne ostavljati Srpsku na cedilu

On je pozvao vlasti u Srbiji da u svakom trenutku podrže sve institucije u Republici Srpskoj i poželeo da Srpska traje u godinama koje dolaze i zbog konačnog ujedinjenja sa Srbijom.

- Oni koji nastoje da je sruše ne ruše Republiku Srpsku zbog predsednika Milorada Dodika, već Dodika ruše zbog Srpske. Ona im smeta - naglasio je Stamenkovski.

On je podvukao da se ne sme ponoviti situacija da Srpska ostane sama i nezaštićena, kao što se zamalo desilo leta 2015. godine kada je Velika Britanija inicirala rezoluciju o Srebrenici.

- Ruska Federacija i Vladimir Putin - lider slobodnog sveta, ipak, su stavili veto na rezoluciju i po ko zna koji put zaštitili srpski narod. Beograd je bio izložen strašnim pritiscima i zamalo da je ostavio srpski narod na cedilu. To se ne sme ponoviti - naglasio je Stamenkovski.

Novi zavet slobode

Član Glavnog odbora "Zavetnika" iz Republike Srpske Nikola Vujičić istakao je da je Republika Srpska stvorena kao "Novi zavet slobode" i da niko ne može da ubedi mlade u Srpskoj da je njihova otadžbina "genocidna" i da su njihovi očevi zločinci.

- Ta definicija dolazi od onih koji su počinili zločin čedoumorstva. Onih zbog kojih je umrlo 12 beba u banjalučkom porodilištu. Oni su ugasili 12 života... Kako da prihvatim da su oni koji su branili živote zločinci - upitao je Vujičić.

On je podvukao da će njegovi vršnjaci nastaviti da slave Dan i krsnu slavu svoje Republike Srpske - Svetog Stefana.

- Republika Srpska je svetionik koliko Srbin voli slobodu - poručio je Vujičić.

Srpska treba da traje

Češki režiser Vaclav Dvoržak, poznat srpskoj javnosti kao autor filma "Oteto Kosovo", najavio je da priprema film o istini u Srebrenici i naglasio da mu je bila čast biti dio veličanstvene proslave Dana Republike Srpske 9. januara u Banjaluci.

- Bila mi je čast biti tamo. Video sam da Srpska ima svoje korene, da je na stabilnim nogama. Ona mora i treba da traje i ništa ne smije da je poljulja. Ja kao filmadžija koji znam kako se prave scenariji pokušaću da približim publici događaje iz Srebrenice i da pokažem šta se tamo stvarno dešavalo - rekao je Dvoržak.

2024 © - Vesti online