Ponedeljak 11.01.2016.
19:50
b92.net

Big Mek pokazuje: Gde je Srbija, a gde Hrvatska

Reuters
Cena Big Meka određuje da li je neka zemlja skupa ili ne

Pojednostavljeno, reč je o listi koja govori koliko dolara, prema srednjem kursu u svakoj pojedinoj zemlji, je potrebno izdvojiti kako bi se u lokalnom Mekdonaldsu mogao kupiti jedan Big Mek, što pokazuje trenutnu potcenjenost ili precenjenost lokalne valute, kao i nivo cena koje u toj zemlji važe.

Prema novom Big Mek indeksu, za putovanje i boravak trenutno su strancima najjeftinije zemlje Venecuela, Rusija, Ukrajina, Južna Afrika i Indija. Prema Big Mek indeksu, za jedan američki dolar moguće je tamo dobiti najviše vrednosti, a procenje se kako je, na primer, ruska rublja potcenjena u odnosu na američku valutu za oko 69 odsto.

S druge strane, Big Mek indeks pokazuje i koje su zemlje znatno skuplje od ostalih. Na vrhu ove liste nalazi se Švajcarska, slede je Švedska i Norveška. Tako Big Mek indeks pokazuje da je švajcarski franak precenjen u odnosu na dolar, a verovatno i u odnosu na ostale valute, za oko 50 odsto.

U Srbiji Big Mek košta 290 dinara, a to je 2,58 dolara ako se uzme u obzir trenutni kurs. Big Mek u Hrvatskoj košta 2,55 dolara (18 kuna) i gotovo je upola jeftiniji nego u Americi.

2024 © - Vesti online