Ponedeljak 11.01.2016.
17:27
Vestionline

Đukanović na "tankom ledu", čeka se glasanje

Tanjug
Đukanović traži nove partnere

Vuksanovićeva je kazala da je inicijativa o poverenju Vladi u ovom trenutku pokušaj rušenja parlamentarnog dijaloga, koji je, uz podršku Evropske komisije, pokrenuo i vodi predsednik crnogorskog parlamenta i SDP Ranko Krivokapić.

Ona je istakla da je ovaj dijalog "sidro koje čuva Crnu Goru od još dublje političke krize i destabilazacije", dodajući da je zahtev za glasanje o poverenju Vladi pokušaj bežanja od dogovorenog razgovora stranačkih lidera o pravno-političkom modelu koji će garantovati sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

- Želi se razbiti parlamentarni dijalog i političkom korupcijom vladati do izbora. Sasvim je sigurno da bi takvo pravno-političko nasilje u parlamentu politički destabilizovalo Crnu Goru i zaustavilo evro-atlantske integracije. Sve ovo su ključni razlozi zašto SDP neće glasati za poverenje Vladi - poručila je Vuksanovićeva, a prenosi Srna.

Ona je podsjetila da je Đukanović rekao da u Vladi ne mogu biti partije koje nisu učestvovale na izborima i da bi to bio "presedan ne samo u crnogorskoj političkoj istoriji, nego i u globalnoj".

- Postojeća Vlada sa dva ministra iz partije koja nije učestvovala na izborima, po premijerovom iskazu, ne postoji nigdje u svetu. Stoga je jasno da ko imalo drži do političkog dostojanstva takve Vlade, ne može očekivati poverenje Vladi u kojoj sede ukradeni ministri, jer bi se ta podrška zasnivala na političkoj korupciji", rekla je Vuksanovićeva.

Đukanović: Male partije mnogo drame

Tanjug/AP
Krivokapić i Đukanović iz doba saradnje

Đukanović je rekao da je njegova inicijativa previše zasmetala svima osim samoj vladi ili ključnoj članici vladajuće koalije.

- Zašto? Zato što mislim da jedan mali broj manjih partija uživa u galami u kojoj nerealno naglašavaju svoj politički značaj. Sve to je bilo moguće do trenutka ostvarenja onoga što je bio ključni cilj državne politike Crne Gore, a to je sticanje poziva za NATO. Do tada zaista nismo želeli da komplikujemo domaću političku scenu - objasnio je crnogorski premijer.

Međutim, kako je i ranije najavio da je nakon dobijanja poziva u NATO spreman da ukrsti argumente šta je ova vlada za prethodne tri godine uradila, to je i učinio.

- Evo sada prilike da proverite svoje teze - je li ovo tehnička vlada, ili ima aktuelnu ili neku drugu podršku u parlamentu. Mislim da smo napravili dobar potez, ne kalkulišući i ne znajući unapred kako će izgledati odnos svih parlamentarnih partija - ukazao je Đukanović.

2024 © - Vesti online