Utorak 12.01.2016.
04:00
J. L. Petković - Vesti

Detalji skrnavljenja hrama u Prištini: Divljaštvo u srpskoj svetinji

A. Čukić
Rade šta hoće: Otac Darko

Episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije najoštrije je osudio novi slučaj provale i skrnavljenja nezavršenog hrama Hrista Spasa.

- Po ko zna koji put albanski huligani provalili su metalna vrata i koristili crkvu za vršenje nužde. Taj vandalski čin krajnjeg primitivizma i nekulture zaslužuje posebnu osudu zbog toga što se na snimku vide pripadnici Kosovske policije koji mirno prolaze pored ulaza u hram - kazao je Teodosije.

Na snimku se jasno vidi kako vandali obijaju vrata crkve, a pri izlasku zakopčavaju pantalone. Sve to se dešavalo pred očima mnoštva kosovskih policajaca. Iako su vandali počinili najmanje dva krivična dela prilikom provale u verski objekat koje prištinske vlasti drže pod katancem, a ključ ne daju ni prištinskom parohu ocu Darku Marinkoviću, niko mu nije ponudio čak ni izvinjenje.

- Njima ništa nije nemoguće, oni isteraju sve što imaju na umu. To što su učinili je skandalozno i monstruozno, a sve se dešavalo naočigled policajaca - kaže za "Vesti" otac Darko, sveštenik crkve Svetog Nikole.

Poklič Džihadista

Najmanje jedan od učesnika demonstracija opozicije u Prištini uzviknuo je "Alahu ekbar" kada su bacali Molotovljev koktel na zgradu vlade u Prištini. Kosovo važi za jedan od glavnih centara za regrutaciju radikalnih islamista za ratove u Iraku i Siriji, ali su se džihadisti do sada uzdržavali od javnog pojavljivanja na Kosovu.

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović najoštrije je osudio skrnavljenje Hrama Hrista Spasa.

- Svedoci smo da se srpske svetinje na Kosovu stalno skrnave, ali posebno ovaj hram nekome mnogo smeta, jer je najčešće na meti vandala. Zbog toga je neophodno da se podigne ograda što je pre moguće i da se počinioci sramnih dela spreče u napadima - ocenio je Stojanović.

Hram Hrista Spasa u centru Prištine godinama je izložen vandalizmu.

I ranije je prolaznicima služio kako javni toalet, a pre nekoliko godina u njemu je spot snimala nedolično obučena albanska pevačica. Prošle godine dvojici mladića crkva je služila za alpinizam, a dugo su unutar hrama živeli beskućnici. Niko nije kažnjen zbog skrnavljenja tog pravoslavnog hrama, pa nije teško pretpostaviti da neće ni ovi vandali koji su došli da podrže ultranacionalističko Samoopredeljenje i stranku Ramuša Haradinaja.

2024 © - Vesti online