Ponedeljak 11.01.2016.
16:08
Tanjug

Francuska "oplela" po Rusiji

Reuters
Fabijus nestrpljiv da smeni Asada

Fabijus je rekao da slike koje stižu iz Madaje, grada u kojem kako izveštavaju humanitarne organizacije vlada glad, pokazuju da sirijski predsednik Bašar el Asad ne može da ostane na vlasti.

Šef Ke d' Orseja je dodao da će se Francuska konsultovati sa Savetom bezbednosti UN kako bi se izvršio pritisak na Siriju da prekine, kako je to Fabijus nazvao, sa nediskriminativnim napadima.

Ranjena deca i nastavnici

Opservatorija je saopštila da je u napadu na grad Andžara ranjeno i najmanje 20 osoba, sve deca i nastavnici. Kako navodi ova organizacija, od nedelje su u toku jaki vazdušni napadi i oštri sukobi između pobunjenika i vladinih snaga u toj severnoj pokrajini. Fotografije koje su podeljene predstavnicima medija pokazuju gotovo uništenu učionicu.

- Razgovarali smi o apsolutnoj neophodnosti da Sirija i Rusija prekinu vojne operacije protiv civila i posebno u gradu Madaja i drugim koji su okupirani od režimskih snaga - rekao je Fabijus novinarima posle susreta sa koordinatorom sirijske opozicije Rijadom Hidžabom a nekada premijerom u Asadovoj vladi. Do njihovog susreta došlo je dve nedelje pre početka mirovnih pregovora. 

Rusija je u međuvremenu demantovala i odbacila kao apsurdne tvrdnje da su civili meta njenih akcija u Siriji.

2024 © - Vesti online