Ponedeljak 11.01.2016.
15:00
Vesti

Manastir Mrzenica: Jevanđelje od 20 kilograma

printscreen
Manastir Mrzenica

Manastir su nastanjivali uglavnom kaluđeri sa Svete gore. Taj prvobitni hram bio je posvećen caru Konstantinu i carici Jeleni. Nova crkva Pokrova Presvete Bogorodice podignuta je 1932. godine, zaslugom igumanije Teofilije i vernog naroda, a najviše meštanina jednog sela iz okoline. Njemu je u san došla Bogorodica i ukazala mu na mesto temelja. I zaista, na praznik Tri jerarha, godine 1924, ovde su otkriveni temelji starije crkve, izgrađene pre Kosovskog boja. Poslednja obnova Mrzenice je u toku.

Današnja crkva nije živopisna, ali je unutrašnjost ukusno izmolovana. Ikone, postavljene u dva reda na ikonostasu, slikane su neoklasicističkim stilom. U hramu se čuvaju dva stara četvorojevanđelja, okovana i pozlaćena. Jedno od njih teško je više od 20 kilograma. Od 1932. godine, pa donedavno, kada je stara crkva srušena kako bi ustupila mesto novoj, podignuta su dva konaka. Prvi 1980. godine, i namenjen je sestrinstvu, visokim crkvenim gostima i upravi manastira.

Deset godina kasnije podignut je još jedan konak, takođe sa trpezarijom i konačištima za goste. Kraj manastira se nalazi kapela Svetog Petra i Pavla u kojoj izvire voda, u narodu cenjena po svojoj isceliteljskoj moći. Mnogi su u Mrzenicu poslednjih decenija dolazili zbog vere u izlečenje, pre svega psihičkih bolesti, ali i očnih, kao i neplodnosti...

Doseljenici sa Kosova

Ćićevac je skoro u celosti doseljeničko naselje. Samo se za deo stanovnika čije su kuće smeštene na okolnom pobrđu smatra da su starosedeoci. Prvi doseljenici sa Kosova su Petkovići koji su došli 1710. godine, a ostali su dolazili mnogo kasnije, tek od druge polovine 18. veka.


 

2024 © - Vesti online