Ponedeljak 11.01.2016.
08:51 >> 09:07h
Tanjug

Igre Zapada: "Kosovu priznaju pravo na samoopredeljenje, a Krimu ne?!"

Reuters
Putin: Poštovali smo međunarodno pravo, po kojem svaki narod ima pravo na samoopredeljenje

- Mi nismo vodili rat, nismo pucali, nijedan čovek nije ubijen - rekao je Putin u intervjuu za 
nemački list "Bild i objasnio da je većina građana Krima glasala za pripajanje Rusiji i da je to demokratija.

- Međunarodno pravo mora da se poštuje. A to se dogodilo i u slučaju Krima. Prema Povelji UN, svaki narod ima pravo na samoopredeljenje - kazao je Putin.

On je kao primer za to naveo Kosovo rekavši da su tela UN odlučila da Kosovo može da postane nezavisno od Srbije i da interesi srpske centralne vlade treba tome da budu podređeni, što se, kako je dodao, može pročitati u svim dokumentima.

- Kosovo je proglasilo nezavisnost i ceo svet je to prihvatio, ali šta je bio uzrok toga? Bila je to odluka parlamenta. Oni čak nisu ni imali referendum - naveo je Putin.

Na konstataciju novinara "Bilda" da je prethodno srpska vlada vodila rat protiv kosovskih Albanaca i na hiljade njih proterala, te da je to razlika u odnosu na Krim, Putin kaže da je činjenica da je bio dug rat u kojem su Srbija i Beograd bombardovani i napadnuti raketama.

- Bila je to vojna intervencija Zapada i NATO protiv ostatka Jugoslavije. Ako Kosovari imaju pravo na samoopredeljenje, zašto ljudi na Krimu to nemaju? Ja bih rekao: svi bi trebalo da poštuju jedinstvena međunarodna pravila, a ne da ih menjaju svaki čas, kako im se prohte istakao je ruski predsednik i ponovio da je ujedinjenje Krima i Rusije pravedno.

Sankcije Zapada, prema njegovim rečima, ne pomažu Ukrajini, već im je cilj da Rusiju geopolitički potisnu.

- One su besmislene i nanose štetu obema stranama - naveo je Putin.

2024 © - Vesti online