Nedelja 10.01.2016.
18:51
Tanjug

"Brčko je srpsko, nećemo odustati od njega"

Tanjug
Jedan ustavan svet , jedan neustavan svet u BiH: Milorad Dodik

- Mi ovde imamo grunt i imamo prava. Mi ovde imamo narod i pravo na demokratski izražaj i političke zahteve - rekao je Dodik na svečanom prijemu u Brčkom povodom Dana i krsne slave Republike Srpske, prenose banjalički mediji.

Dodik je istakao da se osporavanjem bilo čega u Srpskoj ide ka tome da se ona ukine kako bi se ojačale unitarističko-centralisticke pozicije BiH.


- Srbi prema međunarodnim dokumentima imaju i prava na samoopredeljenje jer je to napisano u najvišem aktu Ujedinjenjih nacija - Povelji UN. Ako izgubimo karakter naroda, onda gubimo i pravo na političke aktivnosti usmerene ka tome - rekao je Dodik.

On je istakao da vlasti Srpske postupaju u skladu sa zakonom i nisu protiv BiH, koja je ustavna, ali jesu protiv one koja nije ustavna.

- U BiH postoje dva paralelna sveta. Jedan je ustavan, a drugi vanustavan, koga podržavaju međunarodni predstavnici koji su kršili međunarodno pravo i nametali određena rešenja. Neizabrani stranac je uporno donosio zakone koji su u pravilu bili protiv političkih interesa srpskog naroda, u uslovima pretnji, kazni, nametanja i torture koju je provodila međunarodna zajednica - objasnio je Dodik.

On je naglasio da u tom kontekstu treba razumevati Dan i krsnu slavu Republike Srpske koja je nastala pre oružanih sukoba u BiH.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je bila uvažavan faktor još 1992. godine na što ukazuje činjenica da je nakon nje formirana i hrvatsko-muslimanska federacija (a kasnije FBiH), koja je u suštini bila pandan za pregovore na međunarodnom planu, koji su okončani potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

2024 © - Vesti online