Ponedeljak 11.01.2016.
08:20
Lj. I. - Vesti

Poljaci ustaju protiv represije

Rueters
Posle medijskog zakona, na udaru i sudovi: Poljaci izašli na ulice

Demonstranti su mahali poljskim i evropskim zastavama, izvikujući "Slobodni mediji, slobodna Poljska", "Demokratski mediji!", "U Varšavi smo, ne u Budimpešti", "Ne cenzuri", "Slobodni mediji glas su naroda a ne vlade", "Vlada laže" i druge protivladine poruke.

- Došao sam ovamo da branim javne medije od vlade - rekao je Jacek Kisielevski (51), dodajući da se "još seća komunizma, propagande i cenzure i da ne želi da njegova deca i unuci to ponovno dožive".

- Danas žele da kontrolišu javne medije, zatim će hteti privatne, pa onda državu - rekla je Eva Stanislavska (45).

Ranije tokom dana pred Kraljevskom palatom organizovan je protest čiji su učesnici otpevali evropsku himnu "Odu radosti" mašući poljskom i evropskom zastavom.

Protesti organizovani na poziv Odbora za odbranu demokratije, građanske inicijative, održani su u dvadesetak gradova širom zemlje, uključujući Gdanjsk, Vroclanj, Krakov i Poznanj, uglavnom pred sedištima regionalnih redakcija javne televizije TVP. Okupilo se između 500 i nekoliko hiljada ljudi.

Poljski predsednik Andrzej Duda proglasio je u četvrtak kontroverzni Zakon o javnim medijima uprkos upozorenjima Evropske unije. Zakon stavlja javnu televiziju i radio pod kontrolu konzervativne vlade, koja je vlast preuzela u novembru. Poljska vlada pre toga je pod kontrolu stavila Ustavni sud što je takođe zabrinjavajuće.

Unutar Evropske unije su se mogli čuti i pozivi na uvođenje sankcija Poljskoj zbog narušavanja slobode govora i nezavisnosti pravosuđa. Ali, od toga neće biti ništa jer konzervativna vlada u Varšavi ima saveznika u mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji je odmah najavio veto na bilo kakav pokušaj kažnjavanja Poljske.

Ubijanje slobodne misli

Kritičari vide ovaj potez kao najnoviji pokušaj vladajuće Partije prava i pravde (PiS) da učvrsti vlast i učini neefikasnim svaki organ koji bi mogao da je u tome omete otkako je došla na vlast krajem prošle godine posle osam godina provedenih u opoziciji. PiS je ranije saopštila da planira da novinsku agenciju PAP i državnu televiziju i radio pretvori u nacionalne kulturne institucije poput opere ili nacionalnog muzeja.

2024 © - Vesti online