Nedelja 10.01.2016.
14:32
Tanjug

Rusi menjaju partnera: Evo odakle im stiže gas

Reuters/L. B.
Kupovina gasa od Uzbekistana zhladila odnose između Moskve i Ašhabada

Ugovori potpisani krajem 2015. godine, u cilju povećanja kupovine uzbekistanskog gasa, bez sumnje predstavljaju važnu činjenicu, tvrdi neimenovani izvor.

- Sada je potpuno jasno da će povećanje obima kupovine uzbekistanskog gasa u 2016. godini doneti znatno veće količine gasa u odnosu na isporuke Turkmenistana iz 2015. godine, u ukupnoj količini od 3,1 milijarde kubnih metara gasa - izjavio je neimenovani izvor.

Kako je ranije javila francuska novinska agencija Frans pres, "Gasprom" je prestao da kupuje gas od Turkmenistana, posle čega su turkmenistanske vlasti poručile da žele pregovore sa ruskim gigantom.

Kao razlog za "Gaspromovu" odluku da od januara prestane sa uvozom gasa iz Turkmenistana, državna kompanija "Turkmengas" navodi "promenu situacije na međunarodnom gasnom tržištu, kao i finansijske probleme nastale u "Gasprom eksportu".

Ruski "Gasprom" je nekad bio najveći kupac prirodnog gasa iz Turkmenistana, a njegovo mesto je u poslednjih nekoliko godina zauzela kineska kompanija "Čajna nešnel petroleum".

Odnosi između zvanične Moskve i Ašhabada su zategnuti otkako je Rusija u februaru prošle godine najavila da će smanjiti kupovinu turkmenistanskog gasa za skoro dve trećine, navodeći kao razlog povećane proizvodne kapacitete "Gasproma".

Turkmengas je posle toga nazvao "Gasprom" nestabilnim partnerom, tvrdeći u julu prošle godine da je ruski energetski gigant nesolventan. Istog meseca, izvor blizak "Gaspromu" je potvrdio za Frans pres da je ruska kompanija pokrenula tužbu protiv "Turkmengasa" pred arbitražnim sudom u Stokholmu, tražeći reviziju cena gasa predviđenih ugovorom.

2024 © - Vesti online