Subota 09.01.2016.
17:53
Tanjug

Desnica napravila haos u Kelnu: Isterajmo migrante silovatelje

Reuters
Veliki protesti koje predvodi PEGIDA

Uzvikujući "Isterajmo ih", podržavaoci ksenofobnog pokreta Pegida mahali su transparentima i natpisima sa sloganima poput "Silovateljske izbeglice nisu dobrodošle", prenosi AFP.

Rojtersov očevidac sa lica mesta izveštava da nemačka policija ispaljuje vodene topove kako bi rasterala desničarske demonstrante koji policiju gađaju petardama i flašama.

U sukobima su povređene dve osobe, a policija je uhapsila većio broj ljudi.

Pristalice Pegide su, tako]e, kritikovale kancelarku Angelu Merkel optuživši je da je, svojim liberalnim stavom prema onima koji beže od rata, dozvolila migrantima da se rašire po Nemačkoj.

-Merkel je postala opasna po našu zemlju. Merkel mora da ode -rekao je jedan član Pegide okupljenima, koji su ponovili taj poziv.

- Ovo nije moguće. Gospo]o Merkel, gospođo Reker, pa vi ste žene! Gde vam je solidarnost? Kakva je vrednost žena u ovom društvu - rekla je žena koja se predstavila kao majka četvoro dece, prenosi AFP uz objašnjenje da je Henrijete Reker na čelu službe za izbeglice u Kelnu.

Nedaleko od mesta okupljanja pristalica Pegide, levičarski demonstranti održali su kontraprotest uz uzvike "Nacisti napolje!" i noseći transparante na kojima piše "Fašizam nije stav, već zločin".

-Ovde smo da im kažemo da ućute. Neprihvatljivo je da Pegida koristi užasno seksualno nasilje koje je ovde izvršeno u novogodišnjoj noći i da širi rasističke besmislice -, kaže Emili Mikels (28).

Pegida je počela da deluje pre više od godinu dana kao ksenofobna grupa na Fejsbuku, privukavši u početku tek par stotina demonstrana u istočnom gradu Drezdenu pre nego što je ojačala i povećala broj demonstranata na 25.000, podseća francuska agencija.

I žene digle glas

Danas je, takođe, oko 500 žena protestovalo u Kelnu zbog seksualnih napada koje su izbeglice počinile u tom gradu tokom novogodišnje noći, noseći transparente na kojima je pisalo "Ne nasilju nad ženama" i "Ne znači ne. To je zakon! Dalje on nas!".

Žene su udarale u lonce i protestovale pištaljkama ispred kelnske gotske katedrale.

Istovremeno, kancelarka Merkel podržala je danas poostravanje deportovanja izbeglica koje počine krivična dela i istakla da čak i oni koji dobiju uslovne kazne treba da napuste Nemačku.

Policija u Kelnu zabeležila je 200 žalbi - od nepristojnog dodirivanja do dva slučaja silovanja tokom novogodišnje noći, a prema navodima očevidaca, napade u Kelnu u novogodišnjoj noći izveli su muškarci koji su izgledali kao Arapi ili severnoafrikanci.

Nemačka policija je do sada identifikovala 32 osumnjičena, od kojih su 22 tražioci azila u vezi sa 76 prestupa, od kojih je 12 seksualne prirode, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

2024 © - Vesti online