Subota 09.01.2016.
17:09
B92

Stručnjaci: Zašto nas plaše samo hrvatske rakete?

wikimedia.org/Ştefan Ciocan
Rumunija ima mnogo ozbiljnije naoružanje nego Hrvatska a niko je ne spominje

Dodaju da naša vojska mora da se modernizuje.

Žele mir i stabilnost, a vode verbalni rat. To je najnoviji nivo odnosa Srbije i Hrvatske, u trenutku kada se komšije otvaraju da kroz savezničke odnose pojačaju svoj vojni arsenal.

Više emotivno nego racionalno zveckanje oružjem političkih funkcionera stvara sliku ugroženosti regiona i postavlja pitanje koja i treba li ijedna strana da bude nervozna i uplašena.

- Hrvatska je u prilici da dobije pre svega u vojnom pogledu lidersku ulogu u regionu, ali kao član NATO-a, ne naoružanjem. Biće turbolencija jer niko ne može da vam da garancije šta će da se desi za neku godinu i Srbija mora da modernizuje svoju vojski, ali s druge strane ne postoji nijedan indikator koji ukazuje da Hrvatska ima agresivne namere, utoliko što ona kao članica NATO koji daje zaštitu, ali i uslove šta može, a šta ne može da radi jer je modernizacija hrvatske vojske u skladu s NATO idejom šta im treba - kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Alijansa okružuje Srbiju sa svih strana, pa je poručuju stručnjaci malo nelogično da agresiju i pretnju vidimo samo na jednom mestu.


- Mi imamo i druge komšije kao što su Ruminija i Bugarska gde postoje rakete mnogo jačeg dometa, ali to do sada nije bio nikakav problem niti se o tome raspravljalo. Potrebno je znati da ima pet NATO baza u Rumuniji. Tako da, ne vidim zašto bismo uopšte reagovali na hrvatsko naoružavanje kada smo mi neutralna zemlja - kaže Vladan Živulović iz Atlanskog saveza Srbije.

Činjenica je da Hrvatska nema baš toliko novca da može da se naoružava i mimo NATO standarda. Pa ima li onda u interesovanju suseda za kupovinu oružja i nekih skrivenih namera, recimo SAD.

- Teorija zavere da SAD žele da stvore neku novu tenziju je neozbiljna jer Zapad već vidi visoku tenziju na Balkanau. I evropske ambicije u regionu i NATO-a i Vašingtona jeste stabilnost celog regiona - kaže Radić.

Živulović dodaje da Srbija mora biti oprezna u spoljno-političkom delovanju.

- Za sada je to jako dobro izbalansirano. Ja podržavam spoljnu politiku, ali moramo biti oprezni kad premijer daje izjavu da je bio u Moskvi da nabavi oružje - napominje Živulović.

Trku u naoružanju ponovo je posle kraće pauze ovoga puta pokrenuo odlazeći hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović, a odgovorili su mu za sada ministri diplomatije i policije Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Stručnjaci ponavljaju vojnu logiku biti neutralan znači imati veliku i dobro opremljenu vojsku.

2024 © - Vesti online