Subota 09.01.2016.
16:10
Tanjug

Rusi bombardovali zatvor Al Kaide u Siriji, 39 mrtvih

Reuters
Ruski avioni započeli su vojnu intervenciju u Siriji krajem septembra

U napadima je pogođena zgrada tog ogranka, Al Nusra fronta, koja se nalazi pored popularne pijace u Marat al Numanu u provinciji Idlib, navodi organizacija se sedištem u Londonu.

Druga aktivistička grupa, pod nazivom Lokalni komitet za koordinaciju, tvrdi da je u vazdušnim napadima ubijena 51 osoba, prenosi AP.

Opservatorija precizira da su vojni avioni ispalili četiri rakete koje su pogodile islamski sud pri kojem se nalazi i zatvor, kao i obližnji put koji povezuje sud sa pijacom.

Većina ubijenih u današnjim udarima su pobunjenici koje je Al-Nusra stavila iza rešetaka, dok su među ostalim žrtvama zatvorski čuvari i borci Al-Nusre, tvrdi Opservatorija dodajući da je među mrtvima pet civila među kojima i jedno dete, prenosi AFP.

Ruski vojni avioni izvode vazdušne napade na Islamsku državu i druge terorističke grupe u Siriji od 30. septembra, podseća francuska agencija.

Iako su i Al Nusra i Islamska država džihadističke organizacije, ljuti su rivali i svakodnevno se sukobljavaju u Siriji.

Al Nusra je u napetim odnosima i sa nedžihadističkim pobunjeničkim grupama koje se protive njenom ekstremnom tumačenju islamskog zakona.

Al Nusra je u Idlibu oformila savez sa pobunjeničkim grupama, uključujujući tvrdokornu frakciju Ahrar al Šam, isteravši režimske snage iz te provincije.

2024 © - Vesti online