Subota 09.01.2016.
15:29
Tanjug

Merkelova odlučila: Izbeglice koje ne poštuju zakon, moraju da napuste Nemačku

Reuters
Podržala pooštravanje deportovanja izbeglica: Anegla Merkel

- Ukoliko se izbeglica ne pridržava pravila, mora da snosi posledice, što znači da može da izgubi dozvolu za boravak bez obzira da li dobije uslovnu ili zatvorsku kaznu - navela je Merkelova posle sastanka sa vodećim političarima iz svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), preneo je AFP.

- Ukoliko zakon ne zadovoljava, zakon mora da se menja - izjavila je Merkleova izražavajući bes zbog seksualnih napada koje su počinile izbeglice tokom novogodišnje noći u Kelnu.

Ona je istakla da pooštravanje zakona nije samo u interesu građana, već i u interesu izbeglica koje se nalaze u Nemačkoj.

Prema sadašnjem zakonu, tražioci azila mogu silom da budu vraćeni u zemlje porekla samo ukoliko su osuđeni na zatvorske kazne od najmanje tri godine i ako im u zemljama porekla nisu ugroženi životi, preneo je AFP.

Da bi došlo do bilo kakvih izmena zakona, Merkelova bi o tome morala da razgovara unutar velike levičarsko-desničarske koalicije kao i sa partnerima u Socijaldemokratskoj partiji, koji su već signalirizali da će se suprtostaviti bilo kakvim izmenama zakona, jer bilo kakve izmene mora prethodno da odobri nemački parlament.

2024 © - Vesti online