Subota 09.01.2016.
15:13
Tanjug, Srna

"Na Balkanu smo svi mali, zbog ratova postali smo još manji"

Tanjug
Srpska se ne može ukinuti dekretima: Aleksandar Vučić

- Srbija je uvek tu, sa vama - poručio je premijer Vučić na proslavi Dana Republike Srpske, i podsetio da je i Dejtonskim sporazumom propisano da Srbija štiti Srpsku.

Vučić je, u obraćanju na svečanoj akademiji istakao da je u Banjaluku doputovao zajedno sa brojnim ministrima svoje vlade, kako bi ukazao poštovanje i iskrenu podršku građanima RS i Srpskoj.

- Ponosimo se taman onoliko koliko se ponose svi građani Srbije. Pravo da volimo svoj narod niko nije, niti će moći bilo kada da nam zabrani. Baš kao što političari u Srbiji I RS neće moći i neće smeti da podižu barijere, da nas dele, svađaju - podvukao je Vučić.

- Kada pomislite da ste usamljeni, građani RS, znajte da niste. Srbija je uvek tu, a njena obaveza je, ljudski i pravno, da štiti RS, kako je Dejton propisao - poručio je Vučić.

On je naglasio da niko neće moći da ukine RS bilo kakvim dekretima, jer nije ni stvarana dekretima.

- Stvorio ju je narod - rekao je predsednik vlade Srbije i dodao da je na Srbiji i da čuva i bude garant integriteta Bosne i Hercegovine, što čini i što će činiti u budućnosti.

Vučić je rekao da uz sve različitosti naroda na ovim prostorima, zajednički život jeste osnovni uslov za budućnost u kojoj nikada niko neće biti sam, te da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u Srbiji i BiH sudbinski vezani jedni za druge, jer su živeli i živeće zajedno vekovima.

- Isplate li nam se svađe i sukobi? Ko je od nas više izgubio odraslih ljudi, dece, domova? U Prvom i Drugom svetskom ratu i u sukobima 90-ih izgubili smo svi - rekao je Vučić.

On je konstatovao da postoje "usijane glave" koje i dalje misle da je pogled u budućnost pogled na komšiju "preko optičkog nišana nekog od savremenih oruđa i opružja", ali i poručio da je dosta bilo i tuđih i srpskih grobova.

- Hoćemo da gradimo fabrike, da radimo više, a komšije, ljude koji drugačije veruju ili misle moramo da poštujemo i sa njima da delimo i dobro i zlo. Na Balkanu nema velikih i malih, nemoj da se prebrojavamo, tek tada ćemo da vidimo kako i koliko smo i jedni i drugi i treći mali, a sukobima i ratovima nismo postajali ni veći, ni bogatiji - istakao je Vučić.

2024 © - Vesti online