Subota 09.01.2016.
09:12
sputniknews.com

Turci prodavali izbeglicama prsluke koji tonu

commons.wikimedia.org
Turci podvaljivali loše pojaseve izbeglicama

Turska policija upala je u radionicu u Izmiru - lučki grad koji je često polazna tačka za migrante u nadi da će doći do Evrope - i zatekli radnike kako pune prsluke materijalima za ambalažu umesto sadržajem koji pluta, javlja BBC.

Policija je zaplenila 1.200 prsluka, a među radnicima su bile u i dve mlade Sirijke.

Sirijci se često okupljaju u Izmiru tražeći način da stignu na brod kojim bi bili prokrijumčareni u Evropu. Kako bi zaradili novac za brod traže posao, zajedno sa hranom i skloništem, gde god mogu.

Na migrantima je da pronađu prsluk za putovanje, a pravilno napravljeni prsluci koštaju do 150 dolara, navodi BBC.

Loši prsluci mogu da koštaju i 15 dolara, ali oni skoro da ne plutaju, ali bez obzira na to mnogi očajni migranti će ih i dalje kupovati. Ovi prsluci su često crni i slabo su uočljivi na otvorenom moru.

U četvrtak, policija u Izmiru je zaplenila oko 300 lošijih prsluka od sirijskih imigranata koji su ih već kupili, navodi turski list "Hurijet".

Sait Guderoglu, jedan od najvećih proizvodača u Turskoj, izjavio je da ovi lažni prsluci za spasavanje mogu da ugroze onog koji ga nosi čak više nego da uopšte nema prsluk.

- Takvi prsluci za spasavanje su napravljeni od materijala za rančeve i ispunjeni su sunđerom, a pošto sunđer apsorbuje vodu, prsluci vuku ljude i mogu uzrokovati njihovo davljenje - rekao je on.

2024 © - Vesti online