Petak 08.01.2016.
22:14
sputniknews.com

Dodik: Dejtonska Bosna više ne postoji

Srna
Odnosi Srbije i Republike Srpske odlični: Milorad dodik

Dodik je istakao da je dolazak srpske Vlade u Banjaluku, na čelu sa njenim premijerom, veoma dobra vest i da je na tome zahvalan.

Prema njegovim rečima RS je „zagledana“ u Srbiju, slavi i voli njene praznike i uspehe, i to RS doživljava kao svoj sastavni deo, kao deo svog bića i identiteta.

- Republika Srpska voli Srbiju i to nije sporno. Republici Srpskoj ne dozvoljavaju da se integriše sa Srbijom u onoj meri u kojoj ona to želi, jer su izmislili neku navodnu Bosnu i Hercegovinu koja ni na šta ne liči. U tom pogledu, kada je reč o našim odnosima sa Srbijom, želimo još bolje i uspešnije odnose, da ih gradimo u svim oblastima - rekao je Dodik.

On je naglasio da prema Dejtonskom sporazumu Republika Srpska ima prava da odnose sa Srbijom neograničeno širi.

- U ovom trenutku ti odnosi su zaista dobri, lišeni su bilo kakvih mogućih podela, efikasni su, jer ono što se dogovori to se brzo i reši, i ti odnosi imaju tendenciju stalnog poboljšanja. To nas raduje - istakao je Dodik.

Kada je reč o RS unutar BiH, on je ocenio da "BiH određena Dejtonskim sporazumom više ne postoji“ i da je za RS prihvatljiva samo Bosna "u dejtonskom smislu“, "kroz koju RS ima karakter države“.

- Ali pošto takve Bosne više nema, nego ima Bosne koja je nametnuta nasiljem visokog predstavnika, ona Bosna koju podržava samo jedan narod, muslimani u BiH, za nas nije prihvatljiva jer je ona unitarna i centralistička. Takva Bosna i Hercegovina ne može da ima našu podršku - poručio je Dodik.

Kada je reč o evropskom putu BiH, Dodik je istakao da je Evropa „generalni cilj i strateško opredeljenje Republike Srpske“, ali da na tom putu nema entuzijazma kao što je to moglo biti pre nekoliko godina.

2024 © - Vesti online