Petak 08.01.2016.
21:52
B92

Da li hrišćani i muslimani veruju u istog boga?

Reuters/M.Đ.
Da li su verske razlike između muslimana i hrišćana samo tehničke prirode?

Rasprava je pokrenuta nakon što je profesorka političkih nauka sa jednog privatnog koledža u Ilinoisu, Laricija Hokins, na svom profilu na Fejsbuku napisala svoje stavove o ove dve religije i rekla, između ostalog, da ona smatra da hrišćani i muslimani veruju u istog boga.

- Religiozno se solidarišem sa muslimanima zato što su oni, kao i ja, koja sam hrišćanka, narod knjige, a slažem se sa izjavom pape Franje da verujemo u istog Boga - napisala je ona.

Hokinsova je ovom izjavom mislila na govor pape u kom je on rekao da su hrišćani i muslimani “braća i sestre”.


Zbog ove izjave, profesorka Laricija bi mogla da dobije otkaz, a sa koledža na kom radi su rekli da su doneli odluku da je za sada suspenduju iz teoloških razloga jer je njena izjava narušila veru ove ustanove.

- Iako su islam i hrišćanstvo monoteističke vere, mi smatramo da postoje fundamentalne razlike među njima, uključujući njihov stav o bogu i njegovom odnosu prema čovečanstvu, putu spasa i molitvama - napisali su čelnici koledža u svojoj zvaničnoj izjavi.

Međutim, zbog svega toga su se oglasili i drugi teolozi, koji pak tvrde da hrišćanstvo i islam imaju slična verovanja, uključujući i zajedničko verovanje u istog boga.

2024 © - Vesti online