Subota 09.01.2016.
08:30
Lj. IVANOVIĆ - Z. MIRKOVIĆ - Vesti

Evropa u strahu zbog seksualnih napada: Silovatelji maskirani u izbeglice

Tanjug/AP
Policija u Kelnu

Kako piše "Zidojče cajtung", policija i prolaznici mogli su da spreče zlostavljanje, a naveli su i četiri konkretna propusta lokalnih policijskih snaga.

Prema podacima na koje se poziva nemački list, u blizini centra Kelna nalazilo se 70 pripadnika federalne policije te otprilike 150 državnih policajaca. Ernst Valter, šef Sindikata federalne policije Severne Rajne-Vestfalije, kaže da je bilo dvaput više policajaca nego bilo koji drugi dan.

- Trebalo nam je barem stotinu dodatnih policajaca - rekao je Valter.

Ministar pravosuđa Hajko Mas optužio je policiju da nije dovoljno ozbiljna shvatila situaciju.

- Policija mora da se upita jesu li dovoljno ozbiljno shvatili incidente koji su se dogodili tokom dočeka Nove godine - rekao je Mas.

Merkelova kipi od besa

Kancelarka Angela Merkel, kako javlja DPA, obrušila se na "podla, i prezira vredna kriminalna dela" protiv žena u Kelnu i zatražila primereni, sveobuhvatni odgovor na tu situaciju.

Valter je pak kazao da su bili spremni za antiterorističku akciju, ali da policija nije vidovita te da nisu mogli da predvide masovni fenomen koji se dogodio na dočeku Nove godine. Takođe je naglasio kako su prepoznali situaciju, ali i da nije bilo dovoljno policajaca koji bi mogli da pomognu.

Federalna i državna policija to veče su imale podjednake odgovornosti, a to je dovelo do katastrofe. Naime, pojedini mediji preneli su informaciju da su žene koje su potražile pomoć ponovo završile na ulici i u rukama napadača.

Nije važno ko napada

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner istakla je da će policija svaki slučaj pojedinačno odlučno i bez tolerancije istražiti.
- Potpuno je nebitno da li se radi o izbeglicama, podnosiocima za dobijanje azila ili Austrijancima. Jedno je jasno, mi žene nećemo dozvoliti da nam bilo ko ograniči slobodu kretanja na javnim mestima - podvukla je ona.

I u Helsinkiju je na staru godinu zabeležen neuobičajeno veći broj seksualnih napada na žene tokom novogodišnjeg slavlja, saopštila je finska policija koja je primila upozorenja vezana za migrante. Finske snage reda su tokom 31. decembra zabeležile "brojne seksualne nasrtaje na centralnom gradskom trgu i železničkoj stanici gde je među 20.000 slavljenika bilo i oko 1.000 tražitelja azila, mahom iz Iraka.

- Ranijih godina nismo imali tako veliki broj seksualnih napada. Ovo je potpuno novi fenomen u Helsinkiju - kazao je pomoćnik načelnika policije Ilka Koskimaki.

Dojave o seksualnim napadima na žene zabeležene su i u Salcburgu te Cirihu, a policija u austrijskom gradu Valeri Hilebrand je saopštila da su slučajevi o kojima se izveštava iz Nemačke ohrabrili žrtve i u Austriji da ih prijave.

2024 © - Vesti online