Subota 09.01.2016.
04:00
B. Božin - Vesti

Novo izdanje knjige "Majn kampf": Hitler sa komentarima

Reuters
Novost u nemačkim knjižarama: Kritičko izdanje Hitlerove knjige

Zaposleni u Institutu za savremenu istoriju u Minhenu su originalni Hitlerov tekst deo po deo secirali i svaki propratili sa više od 3.500 kritičkih komentara. Sve to sa ciljem, kako se navodi, da se učini nešto protiv komercijalnog širenja i mistifikacije ozloglašenog propagandnog štiva, koje je vođa nacista, antisemita, rasista i najveći ratni zločinac u svetskoj istoriji - napisao 1923. godine u zatvoru Landsberg, gde se našao posle neuspelog državnog udara.

"Bestseler Trećeg rajha" je inače štampan u 12 miliona primeraka.

Novo izdanje ima 2.000 strana i prodaje se za 59 evra, ali i pored toga, mnogi vlasnici knjižara ne žele da ga imaju u svojoj ponudi. U najvećem lancu knjižara "Hugendubel-", knjiga neće stajati u regalima, ali će moći da se poruči u filijali ili onlajn.

Firer u školama

Pored kritičke edicije, uskoro bi trebalo da izađe i komentarisano školsko izdanje "Moje borbe". Za ovu verziju se, pored savezne ministarke za obrazovanje Johane Vanke, naročito zalažu i filološka udruženja. Kritika dolazi, međutim, od preživelih holokausta, koji ne shvataju novu pompu koja se diže oko ove knjige.

Da "Moja borba" u Nemačkoj posle rata nije doživela nova izdanja, leži na činjenici da je pokrajina Bavarska od 1946. godine posedovala izdavačka prava i zabranjivala svako novo štampanje dela. Kako je to pravo isteklo ovog 31. decembra, posle ravno 70 godina, Institut za savremenu istoriju je sada dobio zeleno svetlo da objavi pomenuto izdanje sa komentarima.

Potražnja za "Mojom borbom" će, kako se očekuje, ostati u granicama. Neonacisti i desni ekstremisti su se već odavno snabdeli knjigom iz antikvarnica ili preko interneta, gde, na primer, izdanje iz 1935. godine može da se nabavi za 200 evra. Posedovanje, kupovina i prodaja antikvarnih primeraka nije kažnjivo, odlučio je Savezni sud 1979. godine.

Knjiga je starija od Savezne Republike i ne može da se kao "pretkonstitutivni" spis usmeri protiv nemačkog ustava i zakona. Iako su posle rata mnogi spalili svoj primerak knjige, mnogo knjiga je ipak preživelo - prema nekim procenama više od 10 miliona se nalazi kod pojedinaca.

Mnogi političari i organizacije su pozdravili kritičko izdanje "Moje borbe" koje treba da doprinese rasvetljavanju nacionalsocijalizma i rušenju mita koji je decenijama pratio ovu knjigu. Za one koji se za Hitlerovo delo ne interesuju iz naučnih pobuda, veruje se da će novo izdanje sa brojnim komentarima vrlo brzo vratiti na policu.

2024 © - Vesti online