Petak 08.01.2016.
16:10
Vestionline, Jutarnji hr

Hrvatska podigla optužnicu protiv Kapetana Dragana

A. Čukić
Podignuta optužnica: Kapetan Dragan

Dragan Vasiljković, koji se tereti za ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima, ima austrlijsko državljanstvo i živeo je u Pertu do hapšenja pod imenom Danijel Sneden.

Tužilaštvo sumnjiči Vasiljkovića da je, kao jedan od vođa srpskih paravojnih snaga i komandant Jedinice za posebne namene i Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga Alfa, kršio Ženevsku konvenciju, jer je u zatvoru na kninskoj tvrđavi, kao i u Bruškoj, kraj Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene hrvatske vojnike i policajce, prenosi "Jutarnji".

Osim toga, tereti se i da je tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA napravio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Doni Viduševac, a potom i njuhovo zauzimanje.

U optužnici se navodi da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

"Tražićemo produženje istražnog zatvora, koji ističe 7. januara", naveli su ranije u Županijskom državnom tužilaštvu u Splitu pošto je istraga završena.

Vasiljkovićeva obrana napisala je dve ustavne tužbe zbog njegovog devetogodišnjeg boravka u ekstradicijskom pritvoru, nakon čega je ponovo pritvoren u hrvatskom istražnom zakonu odmah po dolasku u Hrvatsku,

Obe tužbe su odbijene s obrazloženjem da se ekstradicija ne ubraja u rokove koji teku u Hrvatskoj, pa je sada njegov advokatski tim u fazi pisanja tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Australijski konzul posećuje Vasiljkovića u zatvoru, a Australija finansira njegovu obranu.

Vasiljković je uhapšen u Pertu 2006. godine i od tada se nalazio u ekstradicionom zatvoru osim razdoblja koje je proveo na slobodi tokom 2009. i početkom 2010. godine nakon čega je ponovo uhapšen.

Australijska vlada je 2012. godine donela odluku da se izruči Hrvatskoj, što je on uspeo da odloži do 2013. godine nakon čega je prihvaćena njegova žalba kojim je tvrdio da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su bile suprotne Ženevskoj konvenciji. Vrhovni sud je odbio tu žalbu.

Izručen je Hrvatskoj u julu prošle godine.

2024 © - Vesti online