Petak 08.01.2016.
10:13
sputniknews, Vestionline

Kusturica zna: Rusija će do maja rešiti sirijsku krizu!?

M. Karović
Ruska vojska će spasti Siriju, smatra Kusturica

Kusturica je optimista, on veruje da već do maja kriza u Siriji može da se reši. Tada bi sirijski narod trebalo da glasa i da odluči da li želi da Bašar al Asad ostane predsednik, ili će izabrati nekog drugog.

"Ili imate S-400, ili ne"

- Sirijska vlast je srećna što ima Vladimira Putina na svojoj strani i verujem da će ruska vojska spasti Siriju. Da kažem jednostavno, ili imate S-400 (moderan protivavionski raketni sistem), ili ne - rekao je Kusturica.

"Da je Putin vodio Rusiju u vreme raspada Jugoslavije..."

Slavni režiser žali što neko kao Putin nije vodio Rusiju devedesetih godina prošlog veka, kada su započeli ratovi u Jugoslaviji. Kusturica tvrdi da bi uz Putina i S-400 narodi u Jugoslaviji u vreme njenog raspada sigurno imali priliku da glasaju da li žele da podele svoju zemlju ili da nastave da žive u jedinstvenoj državi.

Tanjug/AP
Kusturica žali što Putin nije vodio Rusiju u vreme raspada Jugoslavije

"Rusija će sprečiti pobedu džihadista"

Što se tiče ruskog delovanja u Siriji, Kusturica navodi da Moskva nikada nije rekla da hoće da Asad ostane na vlasti po svaku cenu, već da ne prihvata nasilno svrgavanje legitimno izabranog predsednika i da će  Rusija poštovati eventualnu želju naroda Sirije da demokratski izaberu novog predsednika.

Podsećamo da se u Siriji od 2011. odvijaju oružani sukobi. Do sada je ubijeno preko 220.000 ljudi. Vladine snage se bore protiv različitih terorističkih grupa, uključujući tu Islamsku državu i Al Nusra Front. Rusija je na zahteva Bašara al Asada 30. septembra započela vazdušne napade na položaje džihadista. Kusturica veruje da se zahvaljujući Rusiji, sukobi bliže kraju.

2024 © - Vesti online