Petak 08.01.2016.
03:00
R. L. - Vesti

Božić obasjao duše vernika

Tanjug
Krcat saborni hram: Patrijarh Irinej sa sveštenstvom i vernicima

Pošto se Božić praznuje u sopstvenoj kući, i svi episkopi SPC slavili su u svojim eparhijskim sedištima. Liturgiji koju je služio poglavar SPC, osim velikog broja vernika, prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar pravde Nikola Selaković, šef diplomatije Ivica Dačić, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, kao i košarkaški as Dejan Bodiroga...

- U ovoj prazničnoj radosti pozdravljamo sve vas, našu duhovnu decu i svetosavsku braću i sestre širom sveta, u otadžbini i rasejanju. Pozdravljamo vas i pozivamo vas: pomirimo se sa Bogom i međusobno i budimo deca Božja i Narod Božji - poručio je patrijarh Irinej.

Ne protivim se dolasku pape

Patrijarh srpski Irinej u božićnoj izjavi za rusku agenciju Sputnjik rekao je da se ne protivi tome da papa Franja poseti Srbiju, ali da je bitno da li on dolazi kao državnik (šef države Vatikan) ili kao rimski episkop.
- I jedno i drugo zna se u Crkvi kako se priprema i dešava. Posmatrano s aspekta crkve i s mog ličnog aspekta, to je veliki, značajan događaj, poseta predstavnika jedne crkve i ja tu ne vidim ništa loše - izjavio je patrijarh Irinej.
Papa je čestitao Božić hrišćanima, koji praznuju po julijanskom kalendaru, poželevši im mir i dobrobit.
- Izražavamo duhovnu bliskost sa braćom i sestrama hrišćanskog Istoka, koji slave Božić. Neka do njih stignu naše želje za mir i dobrobit - poručio je papa Franja.

Predsednik Tomislav Nikolić je istakao da je jedinstvena poruka, kada se slavi Božić, mir među državama i narodima, mir koji bi trebalo da čovek u samom sebi stvori i za koji su neki dužni da stvaraju drugim ljudima.

- Ako postoji išta što nas ujedinjuje, to je želja da živimo bolje, mirno, da ne prenosimo nijedno svoje ružno ili loše osećanje na drugoga, da svoje muke sami nosimo uz pomoć svojih prijatelja i da uvek imamo nadu i veru da jednog dana mora da bude bolje - rekao je Nikolić.
Širom braničevske kao i timočke eparhije SPC, u istočnoj Srbiji, odakle je veliki broj meštana u dijaspori, nalaganjem badnjaka, liturgijama u crkvama i uz bogatu prazničnu trpezu slavljen je Božić.

Knjaževačka sela slavila bez struje

Oko 8.000 seoskih domaćinstava u okolini Knjaževca za Božić je ostalo bez struje zbog kvarova koje je prouzrokovala ledena kiša. Prema prvim nezvaničnim informacijama iz opštine Knjaževac, bez struje je zbog kidanja provodnika pod težinom nagomilanog leda ostalo između 37 i 40 sela na području Vine, Minićeva, prema Svrljigu i Boljevcu, kao i između Trgovišta i Kalne. U Knjaževcu je proglašeno vanredno stanje.

U svim hramovima Mitropolije dabrobosanske služene su božićne liturgije. Rektor Bogoslovije u Foči arhimandrit Lazar, uz sasluženje sveštenstva, činodejstvovao je u sarajevskoj Sabornoj crkvi. On je vernicima poželeo da radost Božića bude uvek u srcima i domovima njihovim, da tu radost prenose tamo gde idu, rade i žive. Liturgiji je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević, a oko crkve je bilo pojačano prisustvo policije. Molitveno se slavilo i u Staroj crkvi na Baščaršiji, kao i na Palama i Veljinama u istočnom Sarajevu.

Prvi put badnjak u zatvoru

U Okružnom zatvoru u Beogradu prvi put u istoriji te ustanove obeležen je Badnji dan i po pravoslavnim običajima osveštan badnjak u zatvorskoj kapeli. Badnjak je osveštao otac Gligorije Marković, a svečanom činu prisustvovali su zaposleni u Okružnom zatvoru i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
Otac Gligorije Marković čestitao je svima Badnji dan i održao kratku besedu.

Mostarski paroh Radivoje Krulj, koji je služio liturgiju u Staroj crkvi, istakao je da je "treba da otvorimo svoja srca za rađanje Boga u nama, za rađanje svakog dobra, a otvarajući srca Bog se u nas useljava". Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, u dupke punoj svetinji, poručio je da je Božić praznik života i velike nade. Sve crkve bile su ispunjene vernicima koji kažu da je svaki Božić u dolini Neretve sve radosniji jer se u crkvama mogu videti deca i mladi ljudi.

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije činodejstvovao je na ponoćnoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. Vernike koji su u velikom broju bili prisutni vladika je blagoslovio i poželeo "da se uvek u radosti molimo Bogu i budemo Božiji narod".

Drvo života i u kasarni

U kasarni Banjica 2 u Beogradu proslavljen je najradosniji praznik. Osveštavanju i nalaganju badnjaka prethodila je Božićna litija, koja se prvi put organizuje u toj kasarni. Litiji su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i zaposleni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji rade u toj kasarni. Nakon nalaganja badnjaka prisutnima se obratio se prigodnom besedom profesor Bogoslovskog fakulteta protojerej stavrofor Dragomir Sando.

2024 © - Vesti online