Četvrtak 07.01.2016.
19:09
blic.rs, Vestionline

Islamska zajednica protiv veronauke: Srpska pravoslavna crkva zloupotrebljava svoj uticaj!

Tanjug
Predsednik Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić

Mešihat i Verbić na istoj strani

Ovim putem IZ u Srbiji praktično podržava predlog koji je u decembru izneo ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić, koji se založio za ukidanje veronauke i građanskog vaspitanja jer smatra da se time vrši segregacija u školama, tj. da se na taj način đaci razdvajaju.

Islamska zajednica svoj stav je pojasnila ocenom da je poslednjih godina "Srpska pravoslavna crkva zloupotrebila uticaj na državne organe i školske ustanove" u vidu uspostave monopola u realizaciji veronauke u školama.

"Nakon što predstavnici Islamske zajednice u Srbiji nisu prihvatili primat predstavnika Srpske pravoslavne crkve, usledilo je nezakonito isključenje njihovih predstavnika iz Vladine komisije za veronauku, kao i 95 veroučitelja Islamske zajednice.

Na njihova mesta došli su nestručni, verski i politički podobni Crkvi i njenim političkim faktorima”, navodi se u saopštenju IZ u Srbiji, koje je potpisao Mevlud Dudić. 

"Gomilanje negativne energije"

Islamska zajednica u Srbiji u saopštenju zaključuje da "dalje insistiranje na realizaciji veronauke u školama na ovaj način neminovno vodi gomilanju negativne energije koja će loše uticati na moralno i kulturno formiranje mladih generacija, što u budućnosti može imati teške i dalekosežne posledice na kvalitet pojedinačnih i društvenih odnosa u Srbiji."

2024 © - Vesti online