Četvrtak 07.01.2016.
14:26
informer.rs, Vestionline

Živećete duže i lepše ako se oslobodite ovih misli

Reuters
Kakve su vam misli, takav vam je život!

"Nisam dovoljno dobar"

Ima li išta gore od ovakvog stava? Možda niste najbolji roditelj, sportista, ljubavni partner/ka ili kolega. Niko nije savršen i svako ima mana, ali ponavljanje sebi ovakvih rečenica ničemu dobrom ne vodi. 

Pomislite na ljude oko vas koji zaista imaju mnogo ograničenja - teško se kreću, bore sa s bolešću i od vas imaju mnogo manje izbora. Koliko ih je samo koji su nakon nesreća napisali knjige, pomagali drugima… Šta mislite, da li bi uspeli da su mislili da nisu dovoljno dobri? Ne bi sigurno! 

Uhvatite se nekog posla - hobi, pisanje, slikanje… i posmatrajte sebe kako se korak po korak usavršavate. Videćete da ste itekako dobri. 

"Nikoga nije briga za mene"

Ako je ovo možda tačno, onda ste prava retkost od kada postoji svet. Na ovom svetu je svako okružen ljubavlju samo što često sami ne dozvoljavamo da nam ona priđe. Očekujemo velika dela od drugih, a ne vidimo one male gestove koji znače pažnju i brigu.

Sa ovakvim negativnim stavom sasvim očekivano delujete na druge tako što se oni povlače i ne žele da pokažu da vas vole, iako to osećaju. 

Počnite da pokažujete ljubav drugima. Vrlo ćete brzo videti rezultate. Ako možda niste zadovoljni svojim okruženjem, ko vam brani da ga promenite i sklopite nova poznanstva i sebi date nove šanse? 

youtube.com
Dajte šansu sebi, a onda i drugima!

"Ne sviđa mi se ova osoba"

Normalno je da vam se neko ne sviđa i da vam ne odgovara. Međutim, fokusiranje na negativne strane drugih ništa dobro vam neće doneti. Nećete se osećati bolje. Osećaj odbojnosti ili potreba da bežite neće nestati. 

Probajte da izdvojite bar neku pozitivnu stranu osobe koja vam se ne sviđa (a ima ih sigurno). Ponavljajte sebi njene dobre strane i na to se fokusirajte. Olakšaće vam život. 

"Zašto je drugi bolji od mene?"

Od upoređivanja sebe sa drugima nemate ništa. Uvek postoji neko drugi ko je lepši, pametniji, brži, bogatiji, mlađi… Ovakav vaš stav ti ljudi osećaju i to pokreće lavinu drugih negativnih emocija. To vam ne treba u životu.

Morate biti svesni da ti drugi, bolji, nemaju i nikada neće imati ono što vi imate - vašu celokupnu ličnost, jedinstvenu i neponovljivu. 

"Neću uspeti"

S ovakvim stavom, sigurno nećete! Ako ovako razmišljate, nemojte ništa ni da radite u životu, džabe gubite vreme.

Sad ozbiljno - imate ceo svet na dlanu, svoje zdravlje, svoj rad i svoje misli koje vam od jutra do mraka mogu i moraju govoriti "Uspećeš!". 

I uspećete!

2024 © - Vesti online