Četvrtak 07.01.2016.
10:46 >> 11:12h
informer.rs, Tanjug

Srbin u SAD osuđen za ratne zločine i biće vraćen Hrvatskoj

desperateexes.com
Osuđen je, jer je lagao imigracione vlasti u SAD. Biće vraćen u Hrvatsku, gde će mu dalje suditi (Foto: Ilustracija)

Mutić će posle služenja zatvorske kazne u SAD biti vraćen u Hrvatsku, gde će mu se suditi za optužbu o navodnim ratnim zločinima, rekao je portparol tužilaštva u Klivlendu Majk Tobin.

Interpol je 2002. godine izdao nalog za hapšenje Mutića, dodao je Tobin.

Mutić (53) je od 1999. godine živeo u predgradju američkog grada Barberton u Ohaju. Oženjen je i ima dvoje dece, a 2012. godine radio je u livnici kada su ga američki federalni agenti ispitivali o njegovom životu u ratom razorenoj Jugoslaviji. Oženjen je i ima dvoje dece.  

Vlasti kažu da je Mutić priznao u pisanoj izjavi 1992. godine da su on i još jedan muškarac ubili jedan hrvatski par dok su bili pripadnici srpske milicije. Mutić je osumnjičen i za ubistvo treće osobe, ali to nije povezano sa etničkim čišćenjem, rekao je Tobin.

On je u decembru priznao da je kriv za laganje u imigracionim formularima.

- Naša zemlja prihvata izbeglice ali ne kriminalce koji krše ljudska prava. Okrivljeni je lagao da bi ušao u ovu zemlu i ne zaslužuje privilegije i slobodu koje ona nudi - saopštio je u sredu američki tužilac Stiven Detelbah.  

Mutićev advokat Ves Damas nazvao je slučaj "tragičnom situacijom". On je dodao da je Mutićevo najmlađe dete rođeno u SAD, a da je njegovo najstarije dete "amerikanizovano". 

2024 © - Vesti online