Sreda 06.01.2016.
14:50
Tanjug

"Rusija nam je uvek na prvom mestu"

Fonet
Vekovno prijateljstvo dva naroda i dve crkve: Patrijarh moskovski Kiril i Patrijarh srpski Irinej

- Naši odnosi sa Rusijom i sa Ruskom pravoslavnom crkvom su odnosi dva naroda, bratska, jednokrvna i jednoverna. Naši odnosi su uvek u prošlosti bili na visini, sem ako izuzmemo vreme pre i posle Oktobarske revolucije koja je bila tragična i za Ruse, i za Srbe, i za sve slovenske narode - rekao je patrijarh Irinej.

Osim tog perioda, kako kaže, Srbija je uvek imala vrlo bliske i prijateljske odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom i ruskim pravoslavnim narodom.

- U bližoj i daljoj prošlosti predstavnici crkve su se školovali u Rusiji, pomagani su od Rusije. Da ne govorimo o onome što je carska porodica Nikolaja Romanova učinila za srpski narod u jednom tragičnom vremenu kada se postavilo pitanje izlaska srpske vojske iz Srbije i kad su se zapadni saveznici dvoumili da li da prihvate tu vojsku ili ne - ističe patrijarh Irinej i podseća da je tada car Nikolaj II izrekao vrlo važnu stvar koja je učinila "da smo opstali kao vojska i kao narod".

Patrijarh Irinej podseća da je ruski car zbog toga kasnije snosio posledice, ali i napominje da je to dokaz koliko je ruska država mislila o nama.

- Mi želimo da imamo prijateljske odnose sa svima koji to žele, i sa Evropom, i sa Amerikom, a sa Rusijom pre svega, ali ukoliko se ti interesi suprotstavljaju i dovode u pitanje, za nas nema dvoumljenja, da ili ne, Rusija je na prvom mestu - kaže patrijarh.

2024 © - Vesti online