Sreda 06.01.2016.
15:53
Vestionline

Upoznajte 5 najboljih muzeja na svetu

Reuters
Čuvena zlatna soba u Ermitažu

Ermitaž (Sankt Petersburg, Rusija)

Ruski dragulj među muzejima, Ermitaž, osnovala je Katarina Velika 1764. godine, da bi skoro čitav vek kasnije bio otvoren i dostupan javnosti.

Sada je jedan od najstarijih i najvećih muzeja u svetu i sadrži najveće kolekcije slika engleskih, italijanskih, francuskih, holandskih, nemačkih, španskih i flamanskih umetnika. 

Najveća atrakcija u ovom muzeju su dva orginalna dela Leonarda da Vinčija, kao i zlatna soba. Zlatna soba sadrži masivnu kolekciju zlata, srebra, dragulja i nakita iz Rusije, Evrope i Bliskog istoka. Ovaj ruski muzej poseduje čak 3 miliona umetničkih dela koji potiču iz poslednja tri veka.

Reuters
Ermitaž u Sankt Petersburgu je možda i najlepši muzej na svetu

Luvr (Pariz, Francuska)

Luvr je svakako najposećeniji muzej na svetu, posebno nakon knjige "Da Vinčijev kod" Dena Brauna. Više od nekoliko miliona ljudi godišnje poseti ovaj muzej.

Luvr se danas nalazi u zgradi koja potiče iz 12. veka i ima preko 35.000 predmeta koji datiraju od praistorije do 19. veka.

Ovde mogu da se vide dela najvećih svetskih umetnika kao što su Rembrant i Leonardo da Vinči. Među najpoznatijim slikama svakako je Da Vinčijeva "Mona Liza" koja je postala pravi simbol ovog muzeja.

Reuters/E.S.
Da Vinčijevo remek delo je verovatno najpoznatija slika na svetu

Prado (Madrid, Španija)

Iako je Prado značajno manji od Ermitaža, ipak je jedan od najboljih muzeja na svetu. Prvi pogled na ovu građevinu ostavlja bez daha, zbog njegove neoklasične fasade koja je predivna. 

Prado poseduje dela najvećih španskih umetnika, kao što su El Greko, Goja i mnogi drugi. Muzej ne sadrži samo slike, već i crteže, medalje, zlatnike i dekorativnu umetnost. 

Reuters
Španski muzej poznat je i po svojoj fasadi

Smitsonijan (Vašington, SAD)

Smitsonijan je kompleks od 19 muzeja i galerija u koji spada i nacionalni zoološki park. Savršen je za ljubitelje umetnosti, ali i za ljubitelje nauke. 

Reuters
Muzej Smitsonijan privlači i ljubitelje nauke

Egipatski muzej (Kairo, Egipat)

Egipatski muzej je dom za više od 165.000 artefakata koji datiraju iz vremena piramida i faraona, ali i iz grčko - rimskog perioda.

Glavna atrakcija ovog muzeja je soba mumija u kojoj se nalazi čak 27 mumija, stare skulpture Sfinge i artefakti koji su pronađeni uz kraljeve i članove vladarske porodice. Kao što već možete da pretpostavite, Tutankamonova zaostavština privlači najviše pažnje. 

2024 © - Vesti online