Utorak 05.01.2016.
19:20 >> 20:51h
Tanjug

Uplakani Obama: Ameriko, probudi se! (VIDEO)

Reuters
Svi se rasplakaše!

Obama je, u obraćanju iz Bele kuće, pozvao Amerikance da se "probude" pred potrebom da se stavi tačka na oružano nasilje koje svake godine u SAD odnese desetine hiljada života, prenosi AFP.

Američki predsednik je u suzama podsetio kako je 20 učenika osnovne škole ubijeno u pucnjavi pre tri godine u Njutaunu u Konektikatu.

- Svaki put kada pomislim na tu decu, poludim. Zato svi mi moramo da zatražimo od Kongresa da bude dovoljno hrabar da se suprotstavi lažima oružanog lobija - istakao je Obama i upozorio da se američkom oružanom lobiju ne sme dozvoliti da blokira akciju vlade.

- Oružani lobi možda u ovom trenutku drži Kongres kao taoca, ali ne može da drži kao taoca celu Ameriku - naglasio je američki predsednik i napomenuo da nove mere ne predstavljaju "zaveru s ciljem da se svakome oduzme oružje" i izrazio uverenje da se mogu pronaći načini da se smanji oružano nasilje u skladu sa Drugim amandmanom, odnosno ustavnim pravom na nošenje oružja. - Problem je što neki prodavci oružja operišu pod drugačijim pravilima - zaključio je Obama.

Ovim merama, predsednik SAD nastoji da zaobiđe Kogres u kome većinu čine republikanci i koji je ranije blokirao njegove napore da pooštri kontrolu oružja. 

Obama je optuživao republikance i neke demokrate da iza njih stoji moćni lobi industrije oružja, koji se protivi ovim merama, za koje on kaže da ih podržava većina Amerikanaca.

Predsednik SAD, koji je ušao u poslednju godinu svog mandata, planira da proširi kontrolu prodaje oružja time što će da prinudi prodavce da se u većem broju registruju kao prodavci sa federalnom dozvolom za prodaju oružja. To se pre svega odnosi na neregistrovane prodavce koji oružje prodaju na sajmovima, neformalnim skupovima i onlajn, kao i na kupovinu oružja preko posrednika. Druge mere obuhvatiće bolje obaveštavanje o izbubljenom ili ukradenom oružju, kao i jačanje inspekcije prodaje.

2024 © - Vesti online