Sreda 06.01.2016.
08:00
D. Lj. Joksić - Vesti

Balkanska ruta opstaje

Tanjug/AP
Prelazak u Srbiju: Izbeglice pristižu iz Makedonije

Radi bolje kontrole priliva imigranata u Evropu, Agencija za zaštitu granica EU, Fronteks, na grčkim ostrvima je krajem prošle godine rasporedila oko 300 svojih pripadnika i 15 brodova da bi pomogla Atini da izađe na kraj sa masovnim prilivom izbeglica i migranata iz Turske.

U čuvanju makedonsko-grčke granice, vlastima u Skoplju pomažu policijski timovi iz Srbije i Hrvatske, a od juče i 31 policajac iz Mađarske. Oni su sa sobom doneli i opremu sa senzorima koji reaguju na toplotu. Očekuje se da ovih dana u Makedoniju kao pojačanje stignu i policajci iz Slovenije i Češke.

Policija je prekjuče izdala 2.120 potvrda izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja. Oni su odmah napustili Makedoniju, tako da je tranzitni centar Tabanovce na granici sa Srbijom ostao takoreći prazan. Osim trojice izbeglica iz Sirije, u njemu se nalazi i desetak volontera i aktivista raznih humanitarnih organizacija spremnih da dočekaju nove izbeglice iz Đevđelije.

Kriminal cveta

Makedonija je podigla visoku ogradu na granici sa Grčkom,ali izbeglice i migranti i dalje pronalaze "rupe" da bi ušli u zemlju. U Atini tvrde da je povećan "angažman" grčkih i bugarskih bandi koje organizovano švercuju migrante u rejonu Kukuš, tako što se begunci uz pomoć švercera kreću duž žičane ograde od prelaza Idomeni ka istoku, pokušavajući ilegalno da uđu u Makedoniju.

2024 © - Vesti online