Sreda 06.01.2016.
07:45
N. Popović - Vesti

Nemačka u šoku zbog nasilja za Novu godinu: Migranti prepadali žene

Reuters
Upozorenje ispred stanice u Kelnu: Čuvajte se džeparoša

Međutim, jedino su nezavisni internet portali KOP i Dojče Virtšafts Nahrihten bez okolišenja izvestili da su nasilnici bili migranti arapskog i severno-afričkog porekla. Većina je bila u dobu između 15 i 25 godina, kažu da ih je bilo skoro hiljadu.

Ostalim medijima trebalo je par dana da taj ključni podatak iznesu na videlo.

Na kraju, oglasili su se i čelnici snaga bezbednosti navodeći da su policajci bili u novogodišnjoj noći na tim lokacijama, ali da patrole same nisu primetile ništa. Da se nešto dešava, shvatili su tek kada su žene i devojke masovno počele da prijavljuju napade i pljačke novčanika, mobilnih telefona...

Šef policije u Kelnu, Volfgang Abers, izjavio je da su primili više od 60 prijava maltretiranih i opljačkanih žena, a pominje se da je u jednom slučaju prijavljeno i silovanje. Po njegovim rečima, formiran je specijalni istražni tim sa kodnim nazivom "Nova godina" koji će se baviti otkrivanjem i hapšenjem osumnjičenih.

Iznenađeni došljaci

- Okružilo me nekoliko mladića, smejali su se i nešto govorili među sobom na meni nerazumljivom jeziku. Nekoliko njih me uhvatilo za grudi i zadnjicu. Reagovala sam instinktivno, viknula i podigla ruku da udarim najbližeg, a oni su u tom trenutku uplašeno ustuknuli i kao da su bili iznenađeni mojom reakcijom. Ne znam kako da to objasnim, imala sam utisak da uopšte nisu bili svesni da rade nešto nedozvoljeno - kazala je za TV N24 jedna od žrtava nasilja u Kelnu.

- Nećemo dozvoliti da se grupe migranata poreklom sa severa afričkog kontinenta, organizuju i udružuju da bi maltretirali, seksualno napadali i uznemiravali žene i devojke. Potrebna je zato konsenkventna istraga i reakcija pravosudnih organa, kao i veće prisustvo policije na određenim lokalitetima kako bi se slična dešavanja ubuduće sprečila, izjavio je za list "Keln ekspres" Ralf Jeger (SPD), pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Severna Rajna- Vestfalija.

- Ovo je potpuna nova dimenzija nasilja, ovako nešto još nije viđeno - konstatuje Arnold Plikert, predsednik sindikata policije u toj nemačkoj pokrajini. "Zabeležili smo te noći i to da je jedan od siledžija "pipkao" čak i policajku koja je sa kolegama došla da interveniše", rezigniran je Plikert.

Gradonačelnica Kelna, Henrijeta Reker, takođe je izrazila zaprepašćenost događajima u novogodišnjoj noći, rekavši da je neprihvatljivo da se građani i gosti u Kelnu osećaju nesigurno i ugroženo, pa je najavila da će se na ključnim tačkama u gradu pojačati i video-nadzor.

Policija i gradske vlasti su zabrinute jer se približava naredna velika masovna priredba, nadaleko čuveni kelnski karneval, a niko ne želi da se scene nasilja iz novogodišnje noći ponove i na toj manifestaciji.

2024 © - Vesti online