Utorak 05.01.2016.
19:10
b92.net

"Gledajte svoje interese, a ne samo u prošlost"

Tanjug
Za Srbiju Evropska unija nema alternativu

On je, gostujući u emisiji "Kažiprst" na B92, rekao da sa premijerom Aleksandrom Vučićem ima dobre lične i poslovne odnose, ali je i naglasio da SAD moraju da imaju radne odnose sa Vladom Srbije ko god da je na njenom čelu.

- Želimo da sarađujemo sa Srbijom i sa ljudima koje Srbija izabere za svoje lidere. Imaćemo dobre radne odnose sa svakom vladom koja dođe na vlast - istakao je Kirbi.

"Ne morate da uđete u NATO"

Dodao je da je dobro sarađivao i sa prethodnom vladom, na čijem je čelu bio Ivica Dačić u trenutku kada je on preuzeo dužnost ambasadora SAD u Beogradu, a da je pokušao da uspostavi saradnju i sa ljudima koji nisu u vladi jer, kako kaže, "puno glasova treba da se čuje".

Pročitajte još:

twitter.com/USEmbassySerbia

* Genocid u svim verzijama

* Šta Vučića čeka u Americi?

Upitan da li njegova izjava da Srbija ne mora da se pridruži NATO, ali da treba da razmisli ko će joj biti ideali ili partneri, predstavlja savet ili upozorenje, Kirbi kaže da to nije upozorenje i poručuje Srbiji da treba da gleda svoje interese, a ne samo u prošlost.

"Srbija ima dugu i ponosnu vojnu istoriju"

- Srbija je zemlja u regionu koja ima dugu i ponosnu vojnu istoriju. Mislim da treba da sačuva tu tradiciju - istakao je, ocenivši da je Srbija bila na pravoj strani u oba svetska rata i da treba da ima ozbiljnije angažovanje za svoju vojsku, a da je samo pitanje sa kim.

Kirbi vidi Srbiju kao evropsku naciju, ali s vremena ne vreme vidi i kako naša zemlja radi neke stvari koje je vuku u drugom pravcu.

- Mislim da neki ljudi misle da postoji alternativa, mozda se prisećaju Titovog vremena, ali ja ne vidim pravu alternativu za mlade Srbe i Srpkinje bez EU - poručio je odlazeći američki ambasador, koji je u Srbiji proveo nešto više od tri godine.

2024 © - Vesti online