Sreda 06.01.2016.
00:15
Vestionline

Srbi danas slave Badnji dan

en.wikipedia.org
Paljenje badnjaka na Badnje veče

Srpski patrijarh Irinej u tradicionalnoj božićnoj poslanici poručio je svim vernicima da "ne dozvole nikome da nas deli po bilo kom osnovu".

- Božić je u srcima našim, u dušama našim. Slaveći Božić u radosti i miru sa svim i svakim, učili smo se svetosti življenja i strahu Božjem. Pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi" i otpozdravom "Vaistinu se rodi" mi smo formirani kao narod mira Božjeg i dobre volje.

To je, ističe se, naš veliki duhovni kapital.

- Znajući to, još jedanput vas pozivamo: čuvajmo jedinstvo vere i Crkve svetosavske i svetinju ovog božićnjeg praznika kao zenicu oka svoga! Ne dozvolimo nikome da nas deli po bilo kom osnovu! Srpska Pravoslavna Crkva bila je, jeste i biće garant našeg duhovnog i narodnog jedinstva - poruka je patrijarha u Božićnoj poslanici.

Položajnik je božanstvo

Osoba koja prva uđe u kuću na Božić naziva se položajnik a ukućani ga daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on, prema verovanju, simbolizuje božanstvo.

Božić je dan kada se slavi rodjenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja česnice.

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a sa badnjakom, odnosno božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak. Uz drvo, daruje se i žito da bi naredna godina bila plodna.

Običaj prati i unošenje slame u kuću, što je običaj još iz predhrišćanskog perioda i na taj način se prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Na Božić se okuplja cela porodica. Tada se česnica okreće u smeru kretanja Sunca. Kao žrtva se najčešće prinosi prase, koje predstavlja nagradu ukućanima za četrdesetodnevni post.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po Julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

2024 © - Vesti online