Utorak 05.01.2016.
13:29
Tanjug, Vestionline

Rusija alarmira: Džihadisti koriste hemijsko oružje!

buzzle.com
Džihadisti doneli iz Turske sastojke za biološko oružje

Uljanov je, takođe, zatražio istragu o mogućoj dostavi komponenata za proizvodnju sarina iz Turske u Siriju, navodeći dokaze koje je nedavno predstavio jedan turski poslanik. 

Sredinom decembra 2015. godine svetski mediji su preneli tvrdnje poslanika turskog parlamenta da su džihadisti Islamske države u Siriji prebacili 2013. godine sa teritorije Turske sav potreban materijala za proizvodnju smrtonosnog gasa - bojnog otrova sarina.

- Materijale za hemijsko oružje su dopremali u Tursku, a zatim ga isporučivali u kampove Islamske države u Siriji - tada su to bili članovi Al Kaide u Iraku. Mi imamo dokumenta koja to potvrđuju - rekao je poslanik Republikanske narodne partije Eren Erdem i dodao da su isporuke vršene preko Turske, ali da su se svi glavni materijali kupovali u Evropi.

Prema recima turskog poslanika, snimci telefonskih razgovora sadrže detalje toga kako treba da se izvode isporuke: u njima se govori i o pripremi, i o laboratoriji i o poreklu materijala i o tome koje automobile militanti treba da koriste, kojim danima itd...

Opasne supstance su stigle iz Turske u Siriju u avgustu 2013. godine, upravo tad je predgrađe Damaska bilo gađano raketama sarina i Erdem smatra da su ti događaji povezani.

- Postoji velika verovatnoća da prilikom napada budu iskorisćeni materijali koji se dobijaju iz Turske. Za sve su optuživali vladine snage, ali sirijska vlada, sudeći prema podacima, u tom trenutku nije posedovala sarin, njega su posedovali pobunjenici. Koliko ja znam, slučaj je zatvoren kako bi se prebacila krivica na sirijske vlasti - izjavio je turski političar.

2024 © - Vesti online