Utorak 05.01.2016.
13:10
Srna, Tanjug

Bliski istok "kuva": I Kuvajt povukao ambasadora iz Irana, Zapad poziva na mir

Reuters
Ubistvo šiitskog sveštenika izazvalo protetste širom Irana

U saopštenju, koje je objavila kuvajtska novinska agencija, nisu objavljeni drugi detalji ili razlog zbog slabljenja diplomatskih odnosa Kuvajta i Irana.

Kuvajt je ambasadora povukao pošto su diplomatske veze sa Iranom prekinuli Saudijska Arabija, Bahrein i Sudan.

Saudijska Arabija je prekinula odnose sa Teheranom usled spora zbog pogubljenja šiitskog sveštenika Šeika Nimra al Nimra. Tokom protesta zbog pogubljenja sveštenika opljačkana je i zapaljena saudijska Ambasada u Teheranu i konzulat u mestu Mašad.

Savet bezbednosti UN snažno je osudio napad na Ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu. Članice Saveta bezbednosti su od obe strane zatražile da održavaju dijalog i da preduzmu korake za smanjenje tenzija u regionu.

Ostaviti sukobe po strani

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je da Saudijska Arabija i Iran duguju međunarodnoj zajednici da ostave po strani svoje sukobe na Bliskom istoku i da se usredsrede na borbu protiv Islamske države (ID).

- Nadam se da će ti neredi biti uskoro okončani, da će razum prevladati i da će se Rijad i Teheran usredsrediti na ono što je zaista važno, a to je smirivanje vojnog sukoba i nalaženje političkih rešenja u Siriji i Jemenu što će izmaći tlo pod nogama Islamskoj državi - rekao je Štajnmajer.

Prema njegovim rečima, čitav Bliski istok, a posebno Saudijska Arabija i Iran, na izvestan način imaju dug prema međunarodnoj zajednici koja je "godinama radila na smirivanju sukoba u regionu."

Reuters
Sve glasnije optužbe: Saudijska Arabija - izvor terorizma

Iran da prestane da se meša

Saudijska Arabija je saopštila da će obnoviti odnose sa Iranom kada Teheran prestane da se meša u unutrašnje stvari drugih zemalja.

- Veoma jednostavno, Iran mora da prestane da se meša u unutrašnja pitanja drugih država, uključujući i moju. Ako to učine, imaćemo, naravno, normalne odnose sa njima - rekao je saudijski ambasador pri UN.

On je, takođe, rekao da saudijska odluka o prekidu diplomatskih odnosa sa Iranom neće imati nikakve posledice po događaje u Siriji i Jemenu, jer će i Rijad i Teheran nastaviti svoju politiku.

- S naše strane, ne bi trebalo da ima bilo kakvih posledica, jer ćemo nastaviti da podržavamo mirovne napore u Siriji i Jemenu - rekao je Mualimi, preneo je AFP.

2024 © - Vesti online