Utorak 05.01.2016.
07:45
Lj. I. - Vesti

Pilote ucenjuju letom u Ameriku

A. Čukić
Pritisak na pilote: Za članove sindikata nema napretka u karijeri

Podsetimo, Er Srbija je dobila sve potrebne dozvole za otvaranje direktnih letova iz Beograda za Njujork, a možda kasnije i još nekih gradova u Severnoj Americi. Za te potrebe Er Srbija će nabaviti dva širokotrupna erbasa A330, ali je potrebno prekvalifikovati posade za zahtevne letove preko okeana. Ovaj posao je važan za kompaniju, ali i za pilote, s obzirom na to da su značajno bolje plaćeni od onih koji lete na manjim avionima.

Prema pisanju beogradske štampe, piloti su nedeljama pod pritiskom da napuste sindikat ukoliko žele da napreduju u službi. Ove informacije je potvrdio predsednik sindikata Nenad Vojinović koji kaže da pokušaj ucene pilota predstavlja veliki skandal, te da piloti veruju da se sve to radi uz podršku Daneta Kondića, generalnog direktora Er Srbije.

- U sindikat su stigle usmene prijave članstva. Naši članovi navode da ih direktori koji su nadležni za letačko osoblje Er Srbije pozivaju i praktično ucenjuju da se iščlane iz sindikata ukoliko žele da napreduju u karijeri. Preciznije rečeno, ukoliko ne istupe iz sindikata, neće im dozvoliti da se školuju na novom tipu aviona koji će leteti za Ameriku. A školovanje na tom tipu aviona predstavlja krunu karijere svakog pilota. Potpuno je neprimereno ucenjivati ljude na taj način - naglašava Vojnović u izjavio za dnevnik "Kurir".

Trn u oku kompaniji

Sindikat pilota je odavno trn u oku nacionalnoj aviokompaniji. U junu prošle godine piloti su se pobunili zbog navodne preopterećenosti, što je, prema njihovom mišljenju, ugrožavalo bezbednost letenja. Er Srbija je tada odbacila navode, a Direktorat za civilno vazduhoplovstvo je utvrdio da nije bilo nepravilnosti u rasporedu posada.

Sindikalci sada razmatraju kakve su im opcije na raspolaganju. Jedna od njih je i odlazak na sud, ali će to biti jako teško dokazati. Ipak, Vojinović kaže da odlazak na sud nije isključen ukoliko članstvo počne da se osipa. Navodi da će podneti prijave protiv direktora nadležnih za letačko osoblje, a piloti koji pod pritiskom napuste sindikat biće pozvani da svedoče na sudu.

Predsednik sindikata dodaje i da ne razume zbog čega uopšte rukovodstvu nacionalne aviokompanije smeta sindikalno organizovanje, što je sasvim normalna praksa svuda u Evropi.

- Vrh Er Srbije nijednom nas nije pozvao na razgovor iako smo to više puta zahtevali. Poštujemo odnos države prema Er Srbiji, koji je daleko bolji od ophođenja prema staroj kompaniji Jat ervejz, ali nikada nećemo prihvatiti da se sindikat nipodaštava. Poslali smo pismo šefu kabineta premijera i očekujemo poziv na razgovor na kom bismo izneli svoje probleme - dodao je Vojinović.

Zanimljivo je da je Vojinoviću rukovodstvo Er Srbije zabranilo ulazak u zgradu s obrazloženjem da nije zaposlen u toj firmi, zbog čega mu osporavaju i rukovođenje sindikatom. On, međutim, navodi da po zakonu može da bude predsednik sindikata iako ne radi u kompaniji.

Koliko je teško organizovati sindikat pilota, svedoči i to da na čelu Samostalnog sindikata čak i nije pilot. Naime, Nenad Vojinović je beogradski advokat koji je nekada bio direktor pravnih poslova u Jatu, a kompaniju je napustio kada je, kako je rekao, video da je država sistematski uništava.

2024 © - Vesti online