Utorak 05.01.2016.
18:00
Z. Mirković - Vesti

Bosna nova Arabija

Reuters
Udaraju temelje vehabijske države

List navodi da građani BiH počinju da se plaše jer šeici kupuju zemljište i zidaju gigantska naselja pored džamija. Sa njima dolazi i desetine hiljada vehabija. Prošlog leta tamno obučeni Arapi, kao i potpuno zabrađene žene "okupirali" su sarajevsko naselje Ilidžu, a sve je više radnji i lokala na kojima stoje arapski natpisi.

Utorkom i četvrtkom su Arapi letovima dolazili u BiH, mnogi od njih da bi ostajali, navodi "Kurir" dodajući da od njih angažovani prodavci nekretnina obilaze zemlju i traže šta može da se kupi.

List podseća da oni mogu bez vize da dođu u Bosnu, a zemljište mogu da kupe samo registrovane firme, što nije problem jer samo iz Kuvajta u Bosni su prijavljena 232 novoosnovana preduzeća.

Kuvajtski investitor na Igmanu podiže futuristički grad za 40.000 stanovnika pod imenom "Nova Ilidža", a ovaj posao, kako je saopšteno, vredan je oko dve milijardi evra. U ponudi će biti luksuzni stanovi, šoping molovi, hoteli, parkovi, promenade i mnogo toga još. Ambasador Kuvajta svoju privatnu rezidenciju premestio je u Ilidžu.

Beverli hils u Sarajevu

"Arapi su u Sarajevu na ekskluzivnoj lokaciji kupili 180.000 kvadrata i nameravaju da grade luksuzno naselje. Projekat se zove Poljine hils, koji predviđa izgradnju 214 luksuznih vila u elitnom delu po ugledu na Beverli hils. Prva vila je završena, a nedavno su ambasador, ministri i investitori iz Saudijske Arabije doputovali na proslavu u Sarajevo", piše "Kurir".

"U Trnovu, neposredno na granici sa Republikom Srpskom, investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata žele da otkupe više manjih bosanskih planinskih sela, kako bi podigli luksuzni gradić, a projekat je vredan 2,2 milijardi evra. U ovom grandioznom gradilištu trebalo bi da se zaposli 10.000, a oko 150 Srba mora da računa na prisilno oduzimanje imovine", tvrdi "Kurir".

Da se ne radi samo o fantazijama dokazuje Centar Sarajevo sa svojih 49.000 kvadratnih metara i 80 radnji, koji je podigla saudijska grupa investitora Al Šidi. Glavni investitor Ismail Ahmed došao je nakratko samo za otvaranje Centra, a monolit s arapskim natpisom ispred kompleksa se smatra demonstracijom moći vehabija, navodi dalje bečki list i dodaje da time apetit Al Šidi nije zasićen.

Nemoćni pred najezdom Arapa

Bosanci, kako navodi "Kurir", potpuno su nemoćni pred talasom investicija i imigracije iz arapskog sveta. List ukazuje da nisu zaboravljene vehabije i Saudijci bliski Al Kaidi koji su za vreme rata isporučivali oružje, a čije misionarstvo je kasnije smatrano pretnjom, pa je bilo veoma teško ih se ponovo rešiti.

Samo dva kilometara od Sarajeva nalazi se mesto Hadžići, u kome su pre rata živeli brojni Srbi, koje sada Kuvajćani žele da pretvore u turističko selo. Kupoholičarska groznica arapskih milijardera ide i mnogo dalje od Sarajeva.

Firma Ard Al Džazira iz Kuvajta uveliko gradi u mestima Sokolović Kolonija i Dobroševići 50 luksuznih vila, a u Lužanima, Lokvama, Crepljanima i Oseniku gradi se arapsko odmaralište.
Građani BiH talas investicija iz arapskog sveta posmatraju s pomešanim osećanjima, prenosi "Kurir", dodajući da je na jednoj strani dobro kada dolazi novac u zemlju jer iz EU gotovo niko ne ulaže u tu državu, koja dve decenije od svog osnivanja i dalje ne funkcioniše, ali su motivi Arapa potpuno nejasni.

Razlog za strepnje je pre svega jednostrano ulaganje jer investitori se ne angažuju u bosanskoj poljoprivredi ili prehrabenoj industriju, kao ni u automobilski ili energetski sektor.
Njihov fokus je usmeren, navodno, samo na turizam, a pored toga prave džamije i škole kao "na traci", naglašava "Kurir".

2024 © - Vesti online